Azië wordt met een levensgroot dilemma geconfronteerd
De Europese schuldencrisis staat nog steeds nadrukkelijk op de voorgrond, maar er zijn voldoende andere problemen waar een mouw moet aan worden gepast. Met name de stijging van de voedselprijzen is een gegeven waar tot dusver veel te weinig aan word besteed.
Met name Azië wordt met een levensgroot dilemma geconfronteerd. In de afgelopen jaren bestond de grootste uitdaging er in om de groei te stimuleren.
Zelfs de stijging van de voedselprijzen in 2008 werd als een cyclisch probleem beschouwd dat met een hoger aanbod zou worden opgelost.
Demografische trends zitten tegen
Er lijkt echter meer aan de hand te zijn. De demografische trends zitten tegen, in die zin dat een stijging van de vraag vanwege een toename van de bevolking samenvalt met een periode waarin de klimatologische omstandigheden (lees: periodes van grote droogte) duidelijk tegenvallen.
Wat is het probleem? Als gevolg van de stijging van de temperaturen, wordt het steeds moeilijker om toekomstige oogsten te voorspellen.
Deze evolutie gaat gepaard met een schaarser worden van het drinkwater, waardoor de problemen nog urgenter worden. De vraag is wat Azië in de gegeven omstandigheden moet doen: prioriteit geven aan de groei of aan het voeden van de bevolking?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier