Aziatische beurzen kunnen positieve ondertoon vasthouden

De Aziatische beurzen genieten vanmorgen nog na van het akkoord dat vorige week binnen Europa werd bereikt. De belangrijkste indices noteren in de plus, met uiteenlopende winsten voor de belangrijkste indices. Met name de beurs van Hong Kong maakt een goede beurt.

Ook meevallende indicatoren spelen een rol in het verhaal. In Japan viel het trimestrieel tankan rapport mee, terwijl de index van de Chinese aankoopmanagers de verwachtingen van de analisten overtrof. Op de valutamarkten noteert de euro echter iets lager.

Vooral Spanje doet goede zaak met Europees akkoord

De toonaangevende internationale aandelenmarkten kenden voordien een vlakke week, waarbij de ondertoon volgens ABN Amro negatief was.

De markten waren in afwachting van de uitkomsten van de Europese top die donderdag begon, nadat de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande de dag daarvoor al een voorbespreking hadden gehad.

Op vrijdagmorgen werden – toch vrij onverwacht – een paar doorbraken bekend gemaakt. Deze betroffen enerzijds de instelling van een gezamenlijk Europees toezicht op de financiële sector en anderzijds het bieden van de mogelijkheid aan het permanente steunfonds (ESM) om te interveniëren in de Europese obligatiemarkten om de rente te stabiliseren. Vervolgens explodeerden de koersen.

Het eerste opent de weg naar rechtstreekse steun uit het ESM voor banken die in problemen zitten. Omdat het niet meer via de overheid hoeft te lopen, loopt de overheidsschuld daardoor niet extra op.

Dat scheelt Spanje bijvoorbeeld 10%-punt van de schuld. Het tweede impliceert dat bij obligatieaankopen van het ESM niet de zware toezichtprocedure (met de Trojka van IMF, ECB en EU) hoeft te worden gevolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content