Aziatische beurzen krijgen opnieuw rake klappen

Het sentiment op de Aziatische beurzen is vandaag eens te meer slecht, met forse verliezen voor de belangrijkste indices. Ook de grondstoffenprijzen blijven onder druk staan, wat betekent dat de beleggers vrezen voor een verdere groeivertraging in de regio Asia Pacific.

De vanmorgen gepubliceerde cijfers geven aan dat ook de Japanse economie aan het vertragen is, de bestellingen van machines (een belangrijke indicator voor de gezondheid van die economie) zijn opnieuw gedaald. Er wordt dus niet alleen voor de Chinese economie gevreesd.

Sterke yen weegt op de Japanse economie

Op de valutamarkten wordt met groeiende bezorgdheid gekeken naar de evolutie van de koers van de yen. De Japanse munt is met name ten opzichte van de euro fors in waarde gestegen.

De Japanse centrale bank is al gedwongen geweest om haar groeiprognoses vanwege de sterke yen naar beneden aan te pakken, met name de export ondervindt er hinder van.

Toch is de Bank of Japan dat de economie van het land zal leren leven met de sterke yen, vanaf de tweede helft van dit jaar wordt op een economische verbetering gerekend.

Voorlopende indicatoren voorspellen moeilijke tijden

Walter Zimmerman, senior technical analyst bij United-ICAP in Jersey City, is van mening dat de koersevolutie op Wall Street al een gunstig scenario heeft ingesprijsd en daarom des te kwetsbaarder is voor tegenvallers.

De voorlopende indicatoren voorspellen moeilijke tijden, aldus Zimmerman, en daarmee verwijst hij op de eerste plaats naar de leading economic indicators van de OESO en andere organisaties.

De bedrijfsresultaten zijn weliswaar okay, maar die weerspiegelen een situatie die in feite niet langer bestaat. De Europese economie zinkt weg in een recessie en dat zal hoe dan ook gevolgen hebben voor de bedrijfsresultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content