Aziatische beleggers kijken vooral naar gedrag centrale banken

De belangrijkste Australische beursindices noteren momenteel meestal in de plus, met ongelijke prestaties voor de verschillende indices. Van echt grote bewegingen is er echter nergens sprake.

Af en toe zijn er wel individuele uitschieters, zoals bijvoorbeeld Canon in Tokio. De koers van dit aandeel noteert fors hoger in reactie op het bericht over een inkoop van eigen aandelen.

Algemeen gaat de aandacht vooral uit naar de meetings van de centrale bankiers deze week in zowel Europa als in de Verenigde Staten. Morgen wordt de beslissing van het FOMC (de Amerikaanse centrale bank) verwacht, donderdag vergadert de Europese Centrale Bank.

Minder neerslag dan normaal in India

In India laten de moessonregens net als vorig jaar op zich wachten en viel er volgens Royal Bank of Scotland minder neerslag dan normaal.

China voerde in juni 380.000 ton suiker in tegenover 110.000 ton in dezelfde maand vorig jaar. In de moslimwereld is vorige week de ramadan vastenperiode gestart. Met name in India, de grootste verbruiker van suiker ter wereld, leidt dit tijdelijk tot een lagere consumptie.

De prijsstijging bij katoen bleef beperkt tot 0,4 procent. China voerde in juni netto iets meer dan 470.000 ton katoen in, het laagste niveau sinds januari dit jaar.

De prijs van een ton cacao steeg met 0,9 procent. Na de tegenvallende cijfers uit Europa eerder deze maand werden ook in Noord-Amerika minder cacaobonen verwerkt dan verwacht.

Tijdens het tweede kwartaal was er een achteruitgang met 9,8 procent op jaarbasis naar 112.768 ton, het laagste niveau in meer dan drie jaar.

De Cocoa Association of Asia liet dan weer weten dat in Azië 5,7 procent meer cacaobonen werden verwerkt dan een jaar eerder. De Indonesian Coffee and Cocoa Research verwacht dit jaar een toename van de cacao-oogst met 11 procent naar 500.000 ton dank zij het gebruik van meer ziekteresistente variëteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content