Apple is nog lang niet verzadigd maar de koers van het aandeel is dat wel

Hoe Apple ook bekeken wordt, het is een onderneming buiten categorie. Maar de vraag rijst of deze zeer hoge groei oneindig kan blijven duren? Frédéric Liefferinckx van Leleux schreef in een vorig rapport over Apple: “De definitieve cijfers over het derde kwartaal waren voor het eerst in zeven jaar teleurstellend voor de financiële gemeenschap. Maar we denken dat de teleurstelling van korte duur zal zijn”.

Vijf maand later is de koers al tot boven de 600 dollar gestegen en hierdoor heeft Apple de titel van ‘s werelds grootste beurskapitalisatie (576 miljard dollar!) veroverd ten nadele van de oliemaatschappij Exxon Mobil. In de laatste drie maanden van 2011 was de omzet van Apple duidelijk boven de verwachtingen van Wall Street dankzij de sterke verkoop van iPhone toestellen en iPad tablets tijdens de feestdagen.

Apple versloeg de consensusverwachtingen gemakkelijk met een nettowinst van 13,87 dollar per aandeel (Thomson Reuters consensus van slechts 10,16 dollar), een omzet van 46,33 miljard dollar (Wall Street mikte op 39 miljard dollar), 37 miljoen verkochte iPhones (versus een verwachting van 31 miljoen stuks) en 15,43 miljoen verkochte iPads (versus een verwaching van 14 miljoen stuks).

Apple gaat 45 miljard dollar cash aan zijn aandeelhouders uitkeren

Dankzij deze uitzonderlijk gunstige resultaten besloot de nieuwe CEO Tim Cook in te gaan op de wens die veel beleggers al lange tijd hebben, namelijk de uitkering aan de aandeelhouders van een deel van de enorme cashposite (zo’n 100 miljard dollar) waarop de groep Apple zit. De CEO kondigde dan ook aan dat in de periode september 2012 tot september 2015 Apple aan zijn aandeelhouders circa 45 miljard dollar zal uitkeren waarvan 80% als dividend (het eerste sinds 1995) en de rest als inkoop van eigen aandelen.

Het is volgens Liefferinckx juist dat de driemaandelijkse uitkering van een coupon van 2,65 dollar (zoals aangekondigd door Apple) op jaarbasis slechts tot een brutodividendrendement van 1,8% leidt, maar deze aankondiging moet het aantal beleggers die in Apple geïnteresseerd zijn doen groeien.

Sterke druk op de schouders om telkens met nieuwe innovaties te komen

Apple staat langs alle kanten onder sterke druk: van liefhebbers van gadgets t.e.m. analisten. Iedereen gaat er blijkbaar vanuit dat de groep elke 3 maanden met een fantastisch nieuw product op de markt komt. Eén van de belangrijkste risico’s van het bedrijf is dat het over zeer weinig recurrente inkomsten beschikt.

Het grootste deel van de omzet is op basis van nieuwe productlanceringen wat betekent dat innovatie absoluut levensnoodzakelijk is. Structureel zal Apple ook moeten concurreren met de opkomst van Google in mobiele telefoons en moet met het voortdurende geruzie met groepen zoals Samsung en Amazon komaf gemaakt worden.

Maar Apple heeft nog steeds de wind in de rug: de opkomende landen (met name China waar de iPhone 4S recentelijk te koop aangeboden wordt) blijven een belangrijke bron van groei en met bijna 100 miljard dollar op de bankrekening kan de groep snel investeren in nieuwe groeiprojecten.

Apple is nog lang niet verzadigd maar de koers van het aandeel is dat wel. Het gebrek aan een veiligheidsmarge voor de waardering leidt Liefferinckx naar een houden advies, waarbij een Stop-Loss aangewezen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content