Angst voor brexit houdt aandelenmarkten in zijn greep

© AFP

Net zoals vrijdag werden de financiële markten opnieuw gedomineerd door de vrees voor een exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Uit nieuwe polls in de Britse weekendkranten bleek dat het exitkamp de meerderheid zou halen bij het referendum. Daarnaast waren er zorgen over de Chinese economie, waar de investeringen in vaste activa in de eerste vijf maanden van het jaar het laagste groeicijfer sinds de eeuwwisseling optekenden. Opnieuw vielen de grootste klappen bij de financiële aandelen.

De Bel-20-index volgde de andere Europese indexen mee omlaag en eindigde met een verlies van 2,18 procent. De sterkste dalers in de index zijn Telenet (-3,61%) en KBC (-3,77%).

Een opvallende daler op de beurs van Londen is de beveiligingsfirma G4S (-4,8%). De dader van de dodelijke aanslag in Florida werkte sinds 2007 voor G4S, en beleggers vrezen dat dit een impact zal hebben op de activiteiten van G4S in de Verenigde Staten.

Microsoft (-3,7% bij de opening) legt 26,2 miljard dollar op tafel voor de sociaalnetwerksite LinkedIn (+48,2% bij de opening). Microsoft betaalt 196 dollar per aandeel in cash, goed voor een premie van net geen 50 procent op de slotkoers van LinkedIn van vrijdag. Met de transactie krijgt Microsoft een sociaal netwerk in handen met 433 miljoen professionele gebruikers wereldwijd. Het voorbije boekjaar leed LinkedIn een verlies van 120 miljoen dollar op een omzet van 3 miljard dollar. De groei van het aantal gebruikers (+19%) bleef onder de verwachtingen van de analisten. Het aandeel verloor sinds begin dit jaar meer dan 40 procent van zijn waarde en noteerde ver onder de recordkoers van 270 dollar die het in 2015 nog bereikte.

Symantec (+1,4% bij de opening) neemt het Amerikaanse Blue Coat Systems, een specialist in cyberveiligheid, over voor 4,65 miljard dollar. Greg Clark, de CEO van Blue Coat, wordt na de afronding van de overname de nieuwe CEO van Symantec. Hij is daarmee de vierde CEO in vier jaar. Symantec – vooral bekend van zijn antivirussoftware – probeert al geruime tijd zijn leidende positie in cyberveiligheid terug te winnen, maar voorlopig zonder succes. Het technologiebedrijf is de voorbije jaren achterop geraakt op zijn concurrenten en moest in april zijn omzet- en winstvooruitzichten neerwaarts bijstellen. Blue Coat boekte in de twaalf maanden tot 30 april een verlies van 289 miljoen dollar op een omzet van net geen 600 miljoen dollar. Het bedrijf hoopt binnen Symantec snel te kunnen doorgroeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content