Angela Merkel zet Spanje verder onder druk
De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, met min of meer stabiele winsten voor de belangrijkste indices. Zowel de Euro Stoxx 50 als de BEL 20 laten winsten van ongeveer anderhalf procent optekenen.
De beleggers rekenen er blijkbaar op dat de Europese Centrale Bank Spanje een reddende hand zal komen toesteken. Angela Merkel zet Spanje echter verder onder druk, volgens de Duitse kanselier moeten de Spanjaarden verder besparen.
Binnen de BEL 20 valt opnieuw de zwakte van Bekaert op. De koers van Bekaert stond gisteren al onder druk en vandaag is het aandeel de sterkst daler binnen de index. KBC maakt een stevige indruk, maar bij de financials kan Ageas het hoge tempo niet volgen.
Wereldwijd minder bedrijven failliet in 2011
In 2011 daalde het aantal bedrijven dat failliet ging. Dat blijkt uit het onderzoek naar de falingsindex van D&B (NYSE: DNB), aanbieder van state-of-the-art platformen voor het beheer van wereldwijde handelsinformatie.
Globaal vertoont de falingsindex een daling van 2,9%. Deze daling van de index is vooral te danken aan de verbeterde economische toestand in de Verenigde Staten. In de meeste eurolanden, inclusief in België, stelde D&B ook nu weer een stijging van het aantal faillissementen vast.
Sterke regionale verschillen
De Global Insolvency Index – het gewogen gemiddelde van het falingspercentage uit 30 landen die samen goed zijn voor 70% van het globale BNP – bedroeg in Q4 2011 91,9 punten. Daarmee daalde het aantal bedrijven dat op jaarbasis failliet ging met 2,9% ten opzichte van begin 2011.
Ten opzichte van de recessieperiode 2008-2009 was de daling nog spectaculairder: in Q1 2009 vertoonde de falingsindex immers een piek van 104,9 punten.
Een verdere analyse van de cijfers legt echter sterke regionale verschillen bloot. Zo blijkt dat het aantal falingen eigenlijk overal steeg, behalve in Noord-Amerika en de Scandinavische landen, waar respectievelijk 14,2% en 2,2% minder bedrijven failliet gingen. In de opkomende markten was de stijging van de falingsindex het hoogst, met Azië (uitgezonderd China) op kop (+13,7%), gevolgd door de Oost-Europese landen (+7,6%).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier