Amerikaanse industriejobs zijn weg en komen nooit meer terug

De druk die de Verenigde Staten op China uitoefent om de koers van de yuan te laten stijgen, heeft onder andere te maken met de miljoenen jobs die in de afgelopen jaren in de Verenigde Staten verloren gingen.

Dat banenverlies zou vooral te wijten zijn aan het concurrentieel voordeel dat landen als China hebben. Miljardair Wilbur Ross, chairman van WL Ross & Co., is van mening dat dit echter niet klopt.

Een opwaardering van de koers van de yuan tegenover de dollar zou geen nieuwe jobs in de Verenigde Staten creëren, aldus Ross. Die jobs zijn weg en zullen nooit meer terugkomen.

De vraag is alleen of die productiejobs in China gaan blijven of dat ze gaan verhuizen naar Indonesië, Maleisië, Thailand of Vietnam. C. Fred Bergsten, directeur van het Peterson Institute for International Economics in Washington, gelooft dat een duurdere yuan de VS een half miljoen jobs gaat opleveren.

Ross lacht daarmee, in zijn visie gaat de Amerikaanse economie blijven kwakkelen. Van een duidelijke richting zal geen sprake zijn, alleszins toch niet in de komende maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content