Amerikaanse economie blijft krabbelen om overeind te blijven

De economie in de Verenigde Staten groeit weliswaar nog steeds, maar het tempo waarin laat zwaar te wensen over. Dat werd vanmiddag nog maar eens duidelijk door de evolutie van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Die jobless claims trokken nogmaals aan.

Dat betekent dat de arbeidsmarkt maar langzaam verbetert, wat wil zeggen dat de werkloosheidsgraad nog lang hoog kan blijven. Het gebrek aan jobs kan een belangrijke inzet van de verkiezingsstrijd worden. Anderzijds werd in de verwerkende industrie slechts een kleine verbetering vastgesteld.

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in het rood, maar van grote verschuivingen is ten opzichte van de opening geen sprake. Hewlett-Packard moet in reactie op de publicatie van de cijfers gas terugnemen, Facebook en Apple maken ongeveer pas op de plaats.

Duitse ZEW index daalt sneller dan verwacht

Enkele regionale indexen over de activiteit in de Amerikaanse verwerkende industrie (Empire State Manufacturing en Philly Fed) kwamen iets boven de prognoses uit. In de eurozone daalde de Duitse ZEW index, die peilt naar de verwachtingen bij analisten en investeerders, sneller dan verwacht.

Ook de industriële productie in de eurozone daalde tussen april en juni voor het derde kwartaal op rij. Op de grondstoffenmarkten blijven volgens Royal Bank of Scotland met name de energieprijzen verder stijgen. Bij de andere categorieën was het beeld gemengd met relatief weinig uitschieters op weekbasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content