Amerikaanse economie aan vooravond van verkiezingen

Na zwaar op de proef te zijn gesteld door de economische recessie die in december 2007 begon, leefde Belfius Bank de Amerikaanse economie op. Ze groeide zelfs sterker dan in andere ontwikkelde landen.

Groei neemt minder snel dan verwacht af

In de Verenigde Staten blijkt de economische activiteit, die in het begin van het jaar nog stevig in het zadel zat, te verslappen. Zo werden in juli 163 000 nieuwe banen gecreëerd, wat veel minder is dan de 255 000 nieuwe jobs per maand in het eerste kwartaal.

Bovendien werden de cijfers over arbeid de jongste maanden neerwaarts herzien en steeg de werkloosheid lichtjes tot 8,3 %, wat op de financiële markten twijfel zaaide over het duurzaam karakter van de economische opleving.

De recente correctie van de olieprijs (West Texas Intermediate), die sinds eind februari +/- 18 % gezakt was, zal goed onthaald worden bij de consumenten en de cijfers over de werkgelegenheid en de onrust in Europa wellicht naar de achtergrond verdringen.

Daarenboven gaat de inflatie sinds kort in dalende lijn, wat gunstig is voor het reële beschikbaar inkomen van de gezinnen.

De economische groei is in het tweede kwartaal trouwens gedaald, maar minder sterk dan de financiële analisten verwacht hadden.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is het bruto binnenlands product (bbp) op jaarbasis immers 1,5 % gestegen tussen april en juni, terwijl het in de eerste drie maanden van het jaar met 2 % was toegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content