Amerikaanse dollar blijft een veilige vluchtaven

Belfius Bank verwacht dat het gezond verstand zal zegevieren en de begrotingsproblemen tijdig worden opgelost. Vanaf dan kunnen de economische gegevens in het voetlicht treden.

Terwijl men verwacht dat de Europese economie ook in 2013 ter plaatse zal trappelen, schat men de economische situatie in de V.S. positief in.

Belangrijke indicatoren zoals de groei in de industrie (ISM), de huizenmarkt, de consumptie en de export zijn volgens Belfius Bank bemoedigend.

Dit alles staat ook te lezen in het laatste “Beige Book”, het boek met de beige kaft, dat bol staat met economische informatie over de Amerikaanse economie.

De V.S. is nog steeds de grootste economie ter wereld; ze wordt daarenboven beheerd door een zeer stabiel politiek bestel. Vandaag wordt de Amerikaanse dollar nog steeds als dè reservemunt van de wereld gezien, met de status van ‘veilige haven’.

Alhoewel de spanningen omtrent de eurocrisis aanzienlijk zijn afgezwakt, blijven er bij ons nog heel wat problemen op te lossen.

Ondoordachte politieke uitspraken of een verslechtering van de economische toestand in de eurozone kunnen volgens Belfius Bank risicoafkeer uitlokken en de euro opnieuw doen verzwakken in het voordeel van de dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content