Amerikaanse centrale bank relativeert inflatiegevaar

Is de vrees voor een inflatoire opstoot als gevolg van de politiek van de Federal Reserve van quantitative easing gerechtvaardigd? Volgens William Dudley, New York FED president, niet.

Dudley is van mening dat de Amerikaanse centrale bank over de mogelijkheid beschikt om in voldoende snel tempo liquiditeit uit de markt te halen wanneer dit nodig zou zijn.

Sinds de komst van de financiële crisis heeft de Fed haar basisrente tot bijna nul verlaagd. Bovendien werd bijna 1000 miljard dollar in de financiële markten gepompt om te beletten dat de kredietmarkten gaan toevriezen.

Heel wat economen geloven dat er wel degelijk inflatiegevaar aanwezig is. Uit een rondvraag door het National Association for Business Economics bleek dat 41% van de ondervraagden op de hoede is voor inflatie.

Dudley vertelde aan zakenzender CNBC dat de Amerikaanse centrale bank over voldoende tools beschikt om het inflatiegevaar op afstand te houden. Hij stelt dat de exit-strategie geleidelijk aan zal verlopen en eigenlijk al bezig is.

De situatie is echter dusdanig dat het nog te vroeg is om al volop aan een exit-strategie te denken. We moeten volgens Dudley eerst zeker zijn dat de banksector weer vaste voet onder de grond heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content