Amerikaanse centrale bank breekt door alle stoppen uit

De Amerikaanse centrale bank besloot gisterenavond tot een derde ronde van kwantitatieve verruiming, ook wel QE genoemd. De Fed zal iedere maand voor $ 40 mrd aan hypotheekobligaties opkopen zonder vastgelegde limiet qua omvang en tijd. Pas als de werkloosheid tot een aanvaardbaar niveau is gedaald, zal de centrale bank stoppen.

Daarnaast gaf de centrale bank aan dat de rente tot 2015 op een laag niveau zal blijven, een jaar langer dan tot nog toe aangegeven.

Het besluit komt volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet onverwacht, hoewel Bernanke de maatregelen nog uit had kunnen stellen tot na de verkiezingen en voor een combinatie met staatsleningen had kunnen kiezen.

Lagere dollar kan gunstig doorwerken op winstgroei Amerikaanse bedrijven

De Amerikaanse aandelenbeurzen vierden het besluit en ook de goudprijs profiteerde. De dollar zakte en de euro noteert nu ten opzichte van de dollar weer boven de 1,30.

Dit is ook het risico van de wereldwijde kwantitatieve verruimingsfase: dat alle regio’s proberen hun valutakoersen te drukken ten einde de export te verbeteren.

Een lagere dollar kan ook gunstig doorwerken op de winstgroei van Amerikaanse ondernemingen. Het Amerikaanse bedrijfsleven staat er relatief toch al gunstiger voor: de marges en kasposities zijn hoog en de winstgevendheid van binnenlandse ondernemingen verbetert.

Dit laatste komt mede door de grote thuismarkt, de efficiencyslag die ondernemingen hebben doorgemaakt en de economische groei die weliswaar is afgezwakt, maar tot nu toe op een hoog niveau liggen. Daar zit ook de valkuil voor de komende maanden.

De verkiezingsronde maskeert tot nu toe nog de aankomende fiscal cliff, waarbij ‘automatische’ bezuinigingen volgend jaar tot een krimp van de economie zou kunnen leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content