Amerikaanse beurzen hebben volop wind in de zeilen

De Amerikaanse beurzen bereikten de afgelopen week het hoogste niveau in de afgelopen vijf jaar. En weinigen verwachten volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer dat de indexen dit jaar fors gaan dalen.

Immers het economisch klimaat lijkt zich steeds meer te verbeteren. En dat komt zeker door de huizenmarkt. Maar wie zijn oor te luisteren legt bij de diverse analisten merkt dat er toch wordt gewaakt voor teveel optimisme. En dat alles onder het verhaal dat het jaar nog lang is. En daar valt niet over van mening te verschillen.

Waar de meningen wel over verschillen is de VIX. De maatstaf voor de volatiliteit. Deze kwam afgelopen vrijdag uit op 12,85. En daarmee niet ver af van het niveau van 11 dat in het voorjaar van 2006 werd bereikt.

Volgens sommigen duidt de lage VIX op een teveel aan optimisme. Beleggers zien het gevaar niet meer, zo is de redenatie. De kans op een teleurstelling zoals toch problemen met de Amerikaanse begroting (Valentine cliff of Spring cliff).

En als het hier niet uit komt dan komt er wel een andere ramp af op de beleggers. Maar dat lijkt volgens W. Steentjes wat overdreven als we kijken naar de ontwikkeling van de VIX.

Neem het voorjaar van 2006 toen het dieptepunt werd bereikt. De S&P steeg na een consolidatieperiode van een paar maanden met ruim 10%.

Het is ook redelijk te verklaren. Als beleggers geen angst hebben durven zij eerder in aandelen te beleggen. Overigens is de lage VIX niet alleen voor aandelen.

Ook soortgelijke indicatoren in bijvoorbeeld de valutamarkten wijzen op een lage volatiliteit.

Men zou kunnen stellen dat de onrust in de financiële markten in het algemeen laag is en dat is uiteindelijk gunstig voor de economische groei.

Want een ondernemer zal nooit gaan investeren als de wereld in vuur en vlam staan.

Een teken dat beleggers rustiger zijn geworden en meer op de fundamentele factoren van aandelen letten dan de altijd oncontroleerbare externe factoren is volgens W. Steentjes de wisseling van de wacht op het ministerie van Financiën in de VS.

Het vertrek van Timothy Geithner en de komst van Jack Lew werd ter kennisgeving aangenomen.

Er werd vroeger wel eens onrustiger op gereageerd. De komende weken zullen de diverse bedrijven met hun resultaten komen. De traditionele eerste was Alcoa.

De cijfers waren beter dan verwacht en daarnaast was het management optimistisch en ziet men een groei van 7% naar aluminium. Het aandeel steeg met bijna 4% na de cijfers.

Cijfers van Wells Fargo werden minder enthousiast verwelkomd. Het bedrijf verdiende meer dan waar analisten op hadden
gerekend. Dit kwam vooral doordat men meer leningen heeft verstrekt. Echter analisten zetten vraagtekens bij de mogelijkheid van verdere winstgroei. Een nog sterkere groei in het verstrekken van hypotheken lijkt niet aannemelijk. Daarnaast komt de rentemarge bij banken onder druk te staan als gevolg van de lage rente die er voorlopig lijkt te blijven.

Minder goed verging het ook met Boeing. Door de diverse problemen met het nieuwste toestel van het bedrijf de Dreamliner werden beleggers angstig. Toch moeten dit soort aanloop problemen volgens volgens W. Steentjes niet worden overdreven.

Een aandeel aan de positieve kant was afgelopen week Facebook. De koers steeg met bijna 10% en kwam zo op het hoogste niveau sinds juli van het vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content