Amerikaanse banksector blijft weigerachtig om kredieten toe te staan

De Amerikaanse banksector lijkt er opnieuw bovenop te zijn. De banken hebben veel betere resultaten neergezet en Bank of America maakt zich klaar om de ontvangen staatssteun terug te betalen.

Toch is er nog een probleem, een probleem zelfs dat er op het eerste gezicht geen lijkt. De FED merkte op dat de banksector momenteel over meer dan 1000 miljard dollar een overtollige reserves bezit.

De kritiek op de banken is dat – als ze toch zo gezond zijn – ze niet voldoende geld ontlenen. Heel wat bedrijven zitten om geld verlegen, maar krijgen dat bij hun bank niet ontleend. Een betere kredietverlening zou de Amerikaanse economie weer in het zadel kunnen helpen.

Volgens Mike Shedlock, auteur van Mish’s Global Economic Trend Analysis, is het echter niet onverstandig van de banken dat ze op hun geld blijven zitten. Wordt het geld toch ontleend, dan zouden meer bedrijven hun leningen niet kunnen terugbetalen en dus failliet gaan.

Ook Peter Atwater, een vroegere topman van Banc One, is van mening dat de banken beter op hun geld blijven zitten, dit met het oog op wat er hun in de toekomst mogelijk nog te wachten staat.

Er zijn nog meer faillissementen op komst, met als gevolg dat de banken nog meer afschrijvingen zullen moeten doen. Het kan dus geen kwaad om een spaarpotje aan te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content