Amerikaanse banken dreigen voorbeeld Japanse te volgen

De Amerikaanse banken dreigen volgens sommige analisten het voorbeeld te volgen van de Japanse. Die Japanse banken waren gedurende een tiental jaar vleugellam als gevolg van problemen met kredieten op de balans.

De Japanse banken slaagden er niet in om de problemen met die kredieten op te lossen en daar lijken ook de Amerikaanse banken nu niet in te slagen. Veel banken doen toegevingen aan klanten die kredieten in het commercieel vastgoed afsloten, met de bedoeling om te beletten dat deze klanten over kop gaan.

De banken doen dit in de hoop dat de situatie gaat verbeteren, een strategie die “extrend and pretend” wordt genoemd. De bankiers hopen namelijk dat de vastgoedprijzen zich gaan herstellen tot de niveaus die voor het uitbreken van de crisis werden vastgesteld.

Het zijn ditmaal vooral de kleine en middelgrote banken die worden bedreigd. Commercieel vastgoed kan tot 20% van het kredietenportefeuille uitmaken, waar dat bij de grotere banken maar 4% is.

Veel van de uitstaande leningen op commercieel vastgoed zijn gestructureerd, in die zin dat er in de eerste 10 jaar alleen rente wordt betaald. Daarna moet het geleende bedrag in één keer terugbetaald worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content