Amerikaans congres wacht na vijf weken vakantie een moeilijke taak

De vakantieperiode is achter de rug voor de leden van het Amerikaans congres, die na vijf weken opnieuw aan de slag moeten. De politici in de Verenigde Staten hebben zich in de afgelopen maanden vanwege hun aanhoudend ruziemaken weinig populair gemaakt.

Bovendien staat dit congres bekend als één van de minst productieve uit de Amerikaanse geschiedenis. Het lijkt bovendien onwaarschijnlijk dat er tussen nu en 6 november, de datum van de presidentsverkiezingen, nog veel te gebeuren staat.

Dat betekent echter niet dat er geen problemen op te lossen zijn, alleen al het probleem van het begrotingsdeciet bezorgt heel wat waarnemers slapeloze nachten.

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag wat lager geopend, zonder dat er van grote bewegingen sprake is. Volgens sommige analisten lijkt de tijd rijp om winst te nemen op aandelen in bezit. De euro en het goud moeten vandaag een toontje lager zingen, maar de schade blijft voorlopig beperkt.

Prijs bevroren sinaasappelsap schiet door het dak

Bij de landbouwgrondstoffen stal vorige week volgens Royal Bank of Scotland met name bevroren sinaasappelsap of Frozen

Concentrated Orange Juice (FCOJ) de show met een stijging van maar liefst 16,2 procent op weekbasis.

De prijsstijging was een anticipatie op de doortocht van de tropische storm Isaac. In Florida werd eerder al de noodtoestand afgekondigd en later volgden ook Louisiana, Mississippi en Alabama. Isaac heeft intussen het zuiden van Florida bereikt maar de schade bleef beperkt.

Intussen is de Amerikaanse invoer van sinaasappelen bijna genormaliseerd. Tijdens de eerste 5 maanden van 2012 voerden de Verenigde Staten 30 procent minder sinaasappelen in dan een jaar eerder.

Dit had alles te maken met het tijdelijke invoerverbod uit Brazilië van begin dit jaar, toen bij controle stalen van het chemische bestrijdingsmiddel carbendazim werden gevonden.

Uit cijfers van het Citrus Department blijkt dat de achteruitgang in juni nog slechts 12,6 procent bedroeg tegenover dezelfde

maand in 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content