Amerikaans banenrapport verlicht Draghi-kater

© reuters

De ontgoocheling over de bijkomende monetaire stimulusmaatregelen die ECB-voorzitter Mario Draghi gisteren aankondigde bleef vandaag nazinderen op de Europese aandelenmarkten.

In de loop van de namiddag werden de verliezen enigszins getemperd door het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport. In november creëerde de Amerikaanse economie meer banen dan verwacht (211.000 tegenover 200.000 verwacht) en het cijfer voor oktober werd opwaarts herzien. Daarmee lijkt niets nog een Amerikaanse renteverhoging in de weg te staan. Op 16 december neemt de Amerikaanse centrale bank daarover een beslissing.

De Bel-20-index eindigde de dag met een klein verlies van 0,18 procent. Sterkste dalers binnen de index waren Delta Lloyd (-4,74%) en Solvay (-2,45%). Een opvallende stijger binnen de index is bpost (+1,50%), dat zijn interim-dividend op hetzelfde niveau houdt als vorig jaar.

Bpost (+1,50%) heeft zijn resultaten over de eerste tien maanden van het jaar bekendgemaakt. Die dienen als basis voor het interim-dividend. Het postbedrijf keert minstens 85 procent van zijn statutaire winst uit aan de aandeelhouders. De nettowinst daalde in de eerste tien maanden naar 211,1 miljoen euro tegenover 244,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Indien geen rekening gehouden wordt met herstructureringskosten van 36,1 miljoen euro kwam de nettowinst hoger uit dan vorig jaar. Bpost besliste daarom het dividend stabiel te houden tegenover vorig jaar en 1,05 euro per aandeel uit te keren (1,04 euro in 2014). Het interim-dividend wordt van de koers afgehouden op 8 december en uitbetaald op 10 december. Het einddividend wordt traditioneel uitgekeerd in mei. De Belgische overheid kan als meerderheidsaandeelhouder rekenen op een uitbetaling van 107,2 miljoen euro.

Quest for Growth (+2,10%) publiceerde gisteren nabeurs zijn netto-actiefwaarde. Die klokte eind november af op 12,86 euro per aandeel – een stijging van 35 procent tegenover eind 2014. De stijging is te danken aan enkele geslaagde exits en de beursgang van Kiadis in de zomer van dit jaar. Omdat Quest for Growth verplicht is 90 procent van zijn winst uit te keren, kunnen beleggers uitkijken naar een monsterdividend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content