America Movil kan geen volledig bod uitbrengen op KPN

America Movil wil een bod uitbrengen van Eur 8 per aandeel op een deel van de aandelen van KPN, zo werd vanmorgen bekendgemaakt.

Het bedrijf wil daarmee haar belang in KPN vergroten van circa 5% naar 28%. De waarde van het bod komt daarmee op Eur 2,6 mrd.

Het concern biedt een premie van 28% boven de slotkoers van gisteren. Op 3 april stond het aandeel KPN voor het laatst boven de Eur 8 (4 april 2012 sloot het aandeel op Eur 7,89). De gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden was Eur 7,78.

Partitieel bod op KPN van Eur 8 per aandeel

Dat America Movil geen bod doet op het hele concern heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk te maken met de

balansverhoudingen van de Mexicaanse onderneming.

Het bedrijf is groot met een balanstotaal van $68 mrd en het heeft een ruime kaspositie van $4 mrd, maar heeft ook een aanzienlijke schuld van circa $27 mrd. Het eigen vermogen bedraagt $21 mrd.

Daarnaast zal de toezichthouder gezien de ervaringen met de overname van het strategisch belangrijke ABN Amro door een buitenlands bedrijf niet gemakkelijk zijn. Waarschijnlijk wil America Movil de tijd nemen om vertrouwen te winnen.

America Movil zoekt al langer naar een bruggenhoofd in Europa voor de verdere uitbouw van het bedrijf. Het concern maakte begin vorig jaar bekend een bod te willen doen op het Poolse Polkomtel, maar dat ging naar een andere Poolse speler. Grootaandeelhouder Carlos Slim probeert duidelijk gebruik te maken van de huidige koersdruk en biedt ons inziens een redelijk bod.

Concurrentie van Ziggo

De koers van KPN is fors onder druk gekomen door zorgen over de forse concurrentie van Ziggo, dat een kwalitatief beter vast netwerk heeft dan KPN.

Het concern wil volgens Theodoor Gilissen Bankiers mogelijk ook gaan concurreren met mobiele telefonie via een netwerk van WiFi-verbindingen. KPN heeft veel kapitaal nodig om te investeren in een glasvezelnetwerk en om de kwaliteit van het mobiele net te vergroten.

America Movil zou op termijn een aantrekkelijke aandeelhouder kunnen worden. Theodoor Gilissen Bankiers had een Houden-advies op KPN met een koersdoel van EUR 7,50 en adviseert nu om de stukken aan te bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content