Alleen plaats voor kernlanden in de eurozone

Er is alleen nog plaats voor de kernlanden in de eurozone, een aantal andere landen zullen de eurozone moeten verlaten. Volgens Nouriel Roubini, beter bekend onder zijn bijnaam Dr. Doom, is dat groepje vrij uitgebreid. Het betreft meer bepaald Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië.

Vraag is echter welke de nog overblijvende kernlanden gaan zijn. Zo behoorde Nederland daar tot voor kort zeker bij, maar inmiddels zijn de omstandigheden bij onze noorderburen in die mate verslechterd dat het bepaald onduidelijk is of de Nederlanders nog een plaats verdienen in de Europese kern.

De landen die de eurozone verlaten, krijgen volgens Roubini de kans om hun economieën weer in evenwicht te brengen. Dat betekent dat ze niet langer meer mogen groeien op basis van schulden, maar wel op export en op inkomensgroep. Binnenlandse consumptie is in dat verband erg belangrijk.

Iedereen is gebaat bij vriendelijke exit

Volgens Roubini is een vriendelijke exit in ieders voordeel, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het opsplitsen van de eurozone uiteindelijk zonder veel kleerscheuren gaat kunnen gebeuren.

Roubini pleit voor een soort overgangssysteem dat kan gebruikt worden om de uitstap uit de euro te vergemakkelijken. Hoe dat systeem er juist moet uitzien, is niet helemaal duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content