Alarm op de arbeidsmarkt: de robots rukken onweerstaanbaar op
De Amerikaanse SF-schrijver Isaac Asimov beschreef enkele tientallen jaren geleden al een wereld die hoofdzakelijk draaide op robots. Het heeft lang geduurd, maar het ziet er naar uit dat Asimov met enige vertraging toch het gelijk aan zijn kant zal krijgen. De robottenlegers zijn op komst, zeg dat Paul Krugman het gezegd heeft.
Die Krugman is natuurlijk niet de eerste de beste, als econoom geniet hij wereldwijde bekendheid. Anderzijds is de man eerder controversieel, zijn standpunten worden bijlange na niet door al zijn collega’s gedeeld. Maar Krugman pakt in zijn blogs en in een recent artikel in de New York Times met een wel erg spraakmakend idee uit.
De arbeidsmarkt in de Verenigde Staten zou namelijk bedreigd zijn door de opkomst van robots, die op grote schaal het werk van arbeiders overnemen.
Meer zelfs, we hebben het nog niet door, maar die robots zijn op kousenvoeten de Amerikaanse fabrieken ingeslopen. Veel mankracht is al door machines overgenomen.
Volledige tewerkstelling zal een utopie worden
Door de komst van de robots zijn duizenden jobs al verdwenen. Combineer het effect van de opkomst van de robots met dat van het uitbesteden van fabrieksarbeid naar de groeimarkten en we krijgen een pessimistisch beeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Wat de overheid in de Verenigde Staten ook doet, volledige tewerkstelling zal een utopie worden.
Uiteraard hoeven we ons geen illusies te maken: Krugman praat over de Verenigde Staten, maar hier in Europa zal het niet anders zijn.
De voordelen van het inzetten van robots liggen namelijk voor de hand: ze worden niet ziek, staken niet, kosten alleen hun investering, verbruiken weinig energie, vragen weinig onderhoud enzovoort.
Of het door Krugman geschetste beeld bewaarheid zal worden, moet natuurlijk de toekomst uitwijzen. Asimov (overleden in 1992) zal vanuit zijn graf in ieder geval goedkeurend knikken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier