Akkoord over de speculatietaks: derivaten vallen onder de taks

Charles Michel en Johan Van Overtveldt © belga

De regering is tot een overeenkomst gekomen over de invulling van de speculatietaks. De belasting is ook van toepassing op derivaten zoals turbo’s en sprinters.

De speculatietaks zorgde afgelopen dagen voor veel wrevel in de regering. Twee dagen geleden ging de werkgroep die de afspraken in een wettekst moest gieten in ruzie uit elkaar omdat de Vlaamse liberalen naar eigen zeggen geen overhaaste beslissingen willen nemen. “Wij willen vooral dat het systeem werkbaar is”, klonk het toen.

Afgeleide producten

Volgens de coalitiepartners wou Open Vld vermijden dat afgeleide producten, zoals turbo’s en sprinters onder de speculatietaks vielen.

CD&V en N-VA lieten gisteren al weten dat de ‘echte’ speculatieve financiële producten niet mogen ontsnappen aan de speculatietaks. “Je krijgt dat niet uitgelegd aan het publiek dat derivaten niet aan de belasting onderworpen zouden worden”, zei een bron.

Het akkoord is een grote streep door de rekening van de echte traders. Zij kunnen dan niet via de afgeleide producten ontsnappen aan de taks van 33 procent als ze producten binnen de zes maanden verhandelen. Aandelenopties vallen niet onder de speculatietaks. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content