Wisselkoersoorlog breidt uit

De Deense centrale bank verlaagde vier keer de rente in minder dan een maand tijd.

Terwijl de regeringsleiders zich zorgen maken over de toekomst van de Europese Unie met of zonder de Grieken, en terwijl de Europese centrale banken buiten de eurozone hun wapenarsenaal uitbreiden om het hoofd te bieden aan de nakende monetaire expansie door de Europese Centrale bank (ECB), kwam er een positief bericht uit Duitsland. De groei bleek er hoger dan verwacht: 0,7% in plaats van de voorziene 0,5%. Dat volstond om de investeerders eind vorige week gunstig te stemmen. Iedereen negeerde dat de groei in de Verenigde Staten neerwaarts werd herzien.

De toestand is echter weinig bemoedigend voor de komende weken. Niet alleen zal Griekenland heel wat kopzorgen veroorzaken en, waarschijnlijk, de markten op regelmatige tijdstippen verstoren, erger is dat binnen Europa de deviezenoorlog nu volop aan de gang is. Het begon drie weken geleden in Zwitserland, toen de nationale bank haar officieuze koppeling met de euro (EUR) verbrak. Hierdoor werd de aandacht gevestigd op de gevolgen van de geplande monetaire expansie van de ECB die vanaf volgende maand in werking treedt. Munten zoals de Deense, Zweedse en Noorse kronen kwamen in het vizier. Hun centrale banken moesten met lede ogen aanzien hoe vreemd kapitaal binnenstroomde, zonder de economische toestand van de drie landen gunstig te beïnvloeden.

Viermaal

De Deense centrale bank was de eerste die ingreep. Ze verlaagde haar rentetarieven tot viermaal toe in minder dan een maand tijd, kwam regelmatig tussen op de wisselmarkt om de kroon (DKK) binnen de opgelegde schommelingsmarges met de EUR (2,25%) te handhaven. Ze kondigde ook aan dat ze onbeperkt geld zou besteden om die pariteit te verdedigen. De rentetarieven in DKK vertoeven nu al onder 0%.

De strakke houding van de Deense centrale bank verraste de speculanten, die hun gading gingen zoeken in Zweden. De Riksbank trad afgelopen vrijdag op. Ze paste als eerste centrale bank een negatieve rente toe. Ze gaat de geldhoeveelheid onbeperkt laten toenemen en dit tot de basisinflatie 2% bereikt – ze voorziet dit pas in de tweede helft van 2016. Kost wat kost wil de Riksbank wil de kroon (SEK) onder zijn natuurlijke spilkoers met de EUR houden.

De Noorse centrale bank heeft tot op heden geen nieuwe maatregelen genomen. Ze werd geholpen door de gestage daling van de olieprijs. Maar nu de andere Scandinavische landen hun munten neerwaarts duwen, kan het niet anders dan dat de Noorse centrale bank tegen volgende maand op haar beurt maatregelen zal treffen om het huidige competitieve voordeel te behouden. De kans is groot dat Noorwegen eveneens met negatieve rentetarieven zal jongleren.

Geschokt

Dat alles zal de draagwijdte van de monetaire ingreep gepland door de ECB drastisch verminderen. De kapitaalmarkt reageerde geschokt. De renteschalen verstrakten overal, de kortetermijntarieven gleden verder neerwaarts, terwijl de lange eerder opwaarts bewogen. Men stelde heel wat verschuivingen vast, met heuse koersverschillen als gevolg. De politieke perikelen, zowel met betrekking tot Griekenland als tot Oekraïne, speelden in het voordeel van Rusland en Griekenland en al hun betrokken emittenten. Hun obligaties herstelden puik, met koerswinsten die vaak 10% overschreden. De Europese soevereine emittenten ten zuiden van de Unie daarentegen maakten een zwakke beurt. Hun obligaties verloren heel wat pluimen.

In de Verenigde Staten woog de lager dan aangekondigde groei erg zwaar op het bedrijfspapier. Het verloor over de hele lijn terrein, ten voordele van rommelpapier. Van alle renteschalen verstrakte die van de dollar (USD) het meest. De kapitaalmarkt in USD was dan ook ronduit neerwaarts gericht. Men telde bijna vier stukken à la baisse tegenover één à la hausse.

Op de wisselmarkt profiteerde de USD van de rentebeweging. Hij sloot de week 0,6% hoger af tegenover de EUR. Het pond won 1% nu de Britse centrale bank zich klaarmaakt voor een verstrakking van haar monetair beleid. De Scandinavische munten verloren terrein, uitgezonderd de DKK, die mooi tegen zijn spilkoers bleef staan. De SEK raakte 1,4% kwijt, de NOK 0,95%. De Russische roebel (RUB) verstevigde met 5,3% de afgelopen week. De obligaties in RUB wonnen meestal terrein. De hoogrentende munten verloren overal terrein, wat de deviezenoorlog nog nijpender maakt. De Braziliaanse real (BRL) zakte met 2,65%, de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) met 3%, de Mexicaanse peso (MXN) met 0,9%, de Turkse lira (TRY) met 0,8%.

Voor het dividend

Op de primaire markt duwen de vooraanstaande bedrijven elkaar weg om hun stukken te plaatsen. Sommige geven nieuwe emissies uit, ter vervanging van bestaande, maar de meeste bedrijven geven gewoon goedkope obligaties uit om met de opbrengst ervan hun dividend op te fleuren. Dit is het geval bij Apple (AA+), dat deze keer twee uitgiften uitbracht in CHF. Picard Groupe (B+), de Luxemburgse warenhuisketen, biedt met zijn vijfjarige lening niet minder dan 7,68% meer dan het marktgemiddelde. Het stuk is natuurlijk niet meer te bemachtigen tegen intekenprijs. U moet nu al 102,34% (7,31%) neertellen op de grijze markt. Het Belgische vastgoedbedrijf Banimmo (zonder rating) geeft een kleinschalige uitgifte van 44 miljoen EUR uit. Tegen inschrijvingsvoorwaarden brengt het stuk 3,89% meer op dan het marktgemiddelde. Door die kleinschaligheid zal het stuk echter niet vlot verhandelbaar zijn.

KfW (AAA, met Duitse staatswaarborg) vergroot het bedrag van zijn vroegere lening in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) met 50 miljoen. Er zijn 251 dagen verlopen interesten te vergoeden. De voorwaarden zijn weinig aantrekkelijk. De bestaande schijf is tegen 100,38% (3,62%) te koop. U vindt beter met BNG (AA+, met Nederlandse staatswaarborg, alt.2). EIB (AAA, supranationaal) brengt een nieuwe schijf in TRY uit. Er zijn 174 dagen verlopen interesten te vergoeden. Als de commissie en het prijsverschil samen lager uitkomen dan 1,01%, koopt u beter de bestaande schijf op de secundaire markt. Bij de nieuwe schijf in Indiase roepia (INR) op naam van IFC (AAA supranationaal) zijn er 85 dagen verlopen interesten te vergoeden, en 121 dagen bij die van BPIFrance Financement (Aa1) in EUR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content