Waarom staat koers van Orca Gold zo onder druk?

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Orca Gold viel onlangs stevig terug. Wat is de reden en blijft u geloven in de slaagkansen van het exploratiebedrijf?

Het belangrijkste goudexploratieproject van het Canadese exploratiebedrijf Orca Gold is Block 14, in het noorden van Sudan. Dat Afrikaanse land is de voorbije jaren in sneltreinvaart opgeklommen tot de tweede grootste Afrikaanse goudproducent, na Zuid-Afrika. Na de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in 2011 was het een tijd rustiger in het land, maar de jongste maanden kwam er steeds heviger protest van de bevolking tegen de autoritaire president Omar Al-Bashir. Op 11 april schoof het leger Al-Bashir na dertig jaar bewind aan de kant. Maar het vooruitzicht van een militair regime zinde de bevolking niet. Daarom wordt nu onderhandeld over een overgangsbewind, dat in drie jaar tot een democratisch verkozen nieuwe regering moet leiden.

De timing van de onlusten kwam ongelegen voor Orca Gold. Het bedrijf stond op het punt de mijnlicentie voor Block 14 te krijgen en onderhandelde over verbeteringen aan het belastingregime. De haalbaarheidsstudie van november 2018 geeft vooruitzicht op een gemiddelde jaarlijkse productie van 228.000 troy ounce goud in de eerste zeven jaar en 172.000 troy ounce over de levensduur van 13,6 jaar, tegen een productiekostprijs van 783 dollar per troy ounce. De start van de bouw van de mijn, een investering van 328 miljoen dollar, is voorzien voor dit jaar en zal twee jaar duren. Het ervaren management ziet nog heel wat exploratiepotentieel en verwacht dat de mijn tientallen jaren operationeel zal zijn.

De hamvraag is nu wanneer Orca Gold de mijnlicentie zal krijgen, die het tegen eind maart verwacht had, en hoe het financieringspakket er zal uitzien. Gezien het uitstekende trackrecord van het management en de kwaliteit van de aandeelhouders – naast Ross Beaty en Lundin is dat vorig jaar nog versterkt met de instap van Kinross Gold en Resolute Mining – verwachten we niet dat dat gepaard gaat met een onverantwoorde verwatering van de bestaande aandeelhouders. We verwachten blijvende steun van de overheid voor de ontwikkeling van Block 14. Sudan heeft de harde valuta van de goudmijnbouw nodig en Block 14 is het eerste grootschalige privéproject in het land.

Intussen maakt Orca Gold snel vorderingen in Ivoorkust. Daar verwierven de Canadezen eind 2017 tien projecten van Kinross Gold in ruil voor 5,2 procent van het aandeelhouderschap. Binnenkort volgt een voorlopige haalbaarheidsstudie voor Koné Prospect (Moronde), het eerste project waarvoor een initiële resource van 1,2 miljoen troy ounce goud werd aangetoond. Orca Gold deed in januari een eerste ontdekking in het tweede exploratieproject, Korokaha North.

We hebben alle vertrouwen in het ervaren management. Het politieke klimaat zal rustiger moeten worden, maar we gaan ervan uit dat Block14 wordt gebouwd. Op wat langere termijn en in een beter grondstoffenklimaat verwachten we dat een grotere speler het project tegen veel hogere koersen zal kopen. Het risico blijft uiteraard bovengemiddeld (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content