Voluit voor Europa

We gaan daarentegen voluit voor Europese waarden. De Europese beurzen hadden eind vorig jaar een nooit vertoonde achterstand op Wall Street opgelopen.

Regelmatig maken we op deze pagina een stand van zaken van de voorbeeldportefeuille op. De start van de krokusvakantie lijkt ons een eerste goed evaluatiemoment. We beseffen dat we niet meer aan het begin van de beurshausse staan, en dat vooral de klim op Wall Street al zeer vergevorderd is. Vandaar dat we met Coca-Cola de laatste grote, klassieke Amerikaanse waarde uit de portefeuille hebben verwijderd.

We gaan daarentegen voluit voor Europese waarden. De Europese beurzen hadden eind vorig jaar een nooit vertoonde achterstand op Wall Street opgelopen. In de eerste plaats kiezen we voor de achtergebleven aandelen, die vaak een link hebben met de conjunctuur. De aankopen van onder meer Lafarge, Solvay en Umicore passen in dat kader. Een strategie die ook zijn vruchten begint af te werpen.

De kwantitatieve versoepeling (QE) van de Europese Centrale Bank (ECB) is de belangrijkste motor voor de Europese klim, terwijl de Federal Reserve, als Amerikaanse tegenhanger, veel minder in steun van Wall Street staat. De dollarsterkte versus de eurozwakte pleit ook al in het voordeel van Europese aandelen. Waarbij Griekenland voorlopig een rem zet op een verdere stijging.

Geduld met energie en basismetalen

We hebben de jongste weken ook opnieuw belegd in edelmetalen (goud, zilver), omdat de goudprijs in euro (EUR) profiteert van het beleid van de ECB en de mijnbouwaandelen extreem zijn teruggevallen. Daarvan hopen we nog de vruchten te plukken. Regelmatig wordt het rendement nog afgevlakt door de energiewaarden en de basismetalen.

We gaan daarover niet gemaakt optimistisch zijn. Het herstel van energie en metalen zal enige tijd vergen. We gaan ervan uit dat het nog even kan duren voor de trend weer naar stijgend evolueert. We denken wel dat het herstel in de olieprijs van de afgelopen weken het begin van het uitbodemingsproces inluidt. Maar zo’n proces, na een dergelijke klap, kan gerust een vol jaar of langer duren, met ups en downs. Daarop zullen we proberen in te spelen, zoals we met Aker Asa hebben proberen aan te tonen, maar wat jammer genoeg niet is gelukt. Want grote schommelingen lijken hier wel gegarandeerd de komende maanden en dat betekent ook opwaartse sprongen van 20 tot 30%.

Rond landbouw heerst ook een groot pessimisme, na twee jaar van dalende landbouwprijzen. Ook hier is niet veel nodig om een herstel op gang te brengen. De meststoffenaandelen bijvoorbeeld zijn al aan herleving toe. Met het thema vergrijzing spelen we op stabiliteit en op herstel voor de achtergebleven waarden GlaxoSmithKline en Sanofi.

Partner Content