Valuta in 2017: een Trump-bonus voor de dollar

President-elect Donald Trump © Belga Image

Sinds de verkiezing van Donald Trump kruipt de dollar richting pariteit met de euro. Het zou logisch zijn dat de dollar in 2017 opnieuw meer waard wordt dan de euro, maar dan moet Trump de hoge verwachtingen wel inlossen.

De Amerikaanse economie zette dit jaar zijn gezapige, maar hardnekkige herstel verder. De groei zal naar verwachting net onder 2 procent uitkomen, terwijl de werkloosheid is gezakt naar 4,6 procent. De kerninflatie – exclusief de volatiele prijzen voor voeding en brandstoffen – is gestegen naar 1,7 procent en komt in de buurt van de doelstelling van 2 procent van de Federal Reserve (Fed). Die heeft voor de eerste keer dit jaar – en de tweede keer sinds 2008 – haar kortetermijnrente verhoogd met 25 basispunten, naar 0,5 à 0,75 procent. Eind 2015 verwachtte de Fed de rente vier keer op te trekken in 2016, maar ongerustheid over de groeilanden en de brexit gooiden roet in het eten.

De Amerikaanse dollar staat sinds begin 2016 op een winst van 3,5 procent tegenover de euro. In de eerste jaarhelft verzwakte de dollar tegenover de euro, naarmate duidelijk werd dat de Fed de renteverhogingen almaar bleef uitstellen. De verkiezing van Donald Trump op 8 november bracht daar verandering in, en sindsdien ging de dollar 6 procent hoger tegenover de euro. De pariteit met de euro komt zo in zicht.


De economische perspectieven voor 2017

De Fed verwacht dat de Amerikaanse economie in 2017 met 2,1 procent groeit. Rekening houdend met de lage werkloosheid en de stijgende inflatie plant de centrale bank haar kortetermijnrente volgend jaar vier keer te verhogen, telkens met 25 basispunten. De markten gingen eerder uit van twee renteverhogingen in 2017.

President Trump kan de groei twee richtingen uitsturen. Enerzijds bestaat de kans dat hij de – al goed draaiende – Amerikaanse economie oververhit met zijn plan om de economie te stimuleren met 1000 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen en belastingverlagingen. Oververhitting zou de inflatie doen stijgen, wat de Fed zou verplichten de rente agressiever te verhogen dan gepland. Anderzijds bestaat er grote onzekerheid over Trumps protectionistische plannen. Het is onduidelijk of de harde retoriek van de presidentskandidaat Trump over vrijhandel zich zal vertalen naar de realiteit.


De verwachtingen voor de Amerikaanse dollar

De financiële markten verwachten dat de Amerikaanse dollar in 2017 voor het eerst sinds 2002 opnieuw meer waard wordt dan de euro. Het renteverschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone zal volgend jaar groter worden en Amerikaanse obligaties nog aantrekkelijker maken. De Fed plant de kortetermijnrente drie tot vier keer op te trekken richting 1,25 à 1,375 procent eind 2017.

De Europese Centrale Bank daarentegen ziet nog geen einde aan haar nulrentebeleid. Een Amerikaanse groeiversnelling of politieke turbulentie in de eurozone – met verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland in het vooruitzicht – kunnen de dollar nog een extra zetje geven. Maar dan moet Trump wel aan de hoge verwachtingen voldoen, en dat wordt niet gemakkelijk.

Partner Content