Valuta in 2017: Canadese dollar in handen van Trump en Fed
De crisis in de oliesector heeft de Canadese dollar midscheeps getroffen. De toekomst van de munt hangt grotendeels af van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en de Federal Reserve.
De Canadese dollar staat sinds begin dit jaar op een winst van 8 procent tegenover de euro en op 6 procent tegenover de Amerikaanse dollar. De Canadese dollar, ook wel de ‘loonie’ genoemd, profiteerde van het gedeeltelijke herstel van de olieprijzen en de aantrekkende economie in de Verenigde Staten. Ondanks die stijging noteert de Canadese munt nog altijd een kwart onder de pariteit met de dollar. Het is geleden van begin 2013 dat de Canadese dollar evenveel waard was als de Amerikaanse dollar.
Een belangrijke oorzaak voor die depreciatie is de halvering van de Canadese groei van 3 procent in 2014 naar minder dan 1,5 procent. De groeivertraging is bijna volledig op rekening van de oliesector te schrijven, waar de sterke daling van de olieprijzen nieuwe investeringen heeft doen opdrogen. Olieproducten zijn goed voor een kwart van de totale Canadese export.
De economische perspectieven voor 2017
Het herstel van de olieprijzen is voorlopig te beperkt om de toestand in de oliesector materieel te verbeteren. Daarnaast is het lot van de Canadese economie nauw verbonden met de Verenigde Staten. De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is een gemengde zegen voor Canada. Zijn plannen om de Amerikaanse economie te stimuleren zullen de Canadese exportbedrijven ten goede komen. Maar zijn dreiging om opnieuw te onderhandelen over NAFTA, het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord, dreigt roet in het eten te gooien. Canada heeft sterk geprofiteerd van NAFTA: sinds 1993 is de export naar de Verenigde Staten verdubbeld en het handelsoverschot meer dan verdrievoudigd. Vandaag sturen de Canadezen drie kwart van hun export over de zuidergrens.
De verwachtingen voor de Canadese dollar
De Canadese dollar zal volgend jaar waarschijnlijk verder verzwakken tegenover de dollar. Het toenemende verschil tussen de Amerikaanse en de Canadese rente maakt het voor beleggers steeds aantrekkelijker hun geld uit Canada te halen en het in de Verenigde Staten te beleggen. Van de Canadese centrale bank wordt niet verwacht dat die haar rente zal optrekken vóór 2018.
Het tekort op de internationale betalingsbalans, die is veroorzaakt door de lagere olieprijzen, heeft de Canadese dollar bovendien afhankelijker gemaakt van buitenlands kapitaal om dat tekort aan te vullen. Een vertrouwensschok – bijvoorbeeld door een opstoot van Trump-protectionisme – kan dat zeer mobiele en schichtige kapitaal uit Canada wegjagen, wat kan leiden tot de verdere depreciatie van de loonie tegenover de dollar.
Tegenover de euro bleef het verlies sinds 2013 beperkt tot 15 procent. Door de politieke onzekerheid in de eurozone in 2017 is de kans groot dat de Canadese dollar de winst die sinds begin dit jaar werd opgebouwd, volgend jaar kan vasthouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier