Turkije versus Rusland

Turkse aandelen zijn gemiddeld ruim een derde goedkoper zijn dan de grote Europese waarden. De Russische aandelenmarkt kreeg vorig jaar al de grootste tik door de combinatie van de lage energieprijzen en de economische boycot.

Turkse aandelen zijn gemiddeld ruim een derde goedkoper zijn dan de grote Europese waarden, die op hun beurt al met een korting noteren tegenover hun Amerikaanse tegenhangers. De Turkse beurs deed het dit jaar al niet goed en na de oplopende spanningen met Rusland werd het verlies van de Borsa Istanbul 100 verder uitgediept naar 15% tegenover begin 2015.

Het werkelijke rendement ligt nog een flink stuk lager, want de Turkse lira (TRY) verloor de jongste jaren flink terrein. Vijf jaar geleden bedroeg de EUR-TRY-verhouding nog 2,01, nu is die opgelopen naar 3,17. De TRY deprecieerde niet alleen tegenover de EUR, de Turkse munt verloor sinds het jaarbegin ook 20% tegenover de dollar (USD). De goedkope munt is wel een goede zaak voor de Turkse exportindustrie.

Tegelijk is de impact op de overheidsfinanciën niet zo groot. Turkije heeft een relatief beperkte overheidsschuld van 34% van het bruto binnenlands product (bbp). Belangrijker is dat slechts iets meer dan een derde van die schuld is uitgedrukt in andere valuta dan de TRY. De goedkopere munt heeft, met andere woorden, geen grote nadelen. Het Turkse bbp zal dit jaar naar verwachting met 2,9% groeien.

De Russische aandelenmarkt kreeg vorig jaar al de grootste tik door de combinatie van de lage energieprijzen en de economische boycot tegen het land na het conflict met Oekraïne. Sindsdien kon de MICEX-index wat herstellen en hij noteert nu zelfs 15% boven het niveau van begin dit jaar. De Russische economie is sterk afhankelijk van de evolutie van de olie- en gasprijzen. Zolang er geen prijsherstel optreedt, stijgen ook de inkomsten van de Russische overheid niet. Toch is een einde gekomen aan de daling van de valutareserves van Rusland, doordat minder tegen de roebel wordt gespeculeerd. Ook de inflatie is de jongste maanden aan het dalen. Daardoor verwachten economen dat de rente (momenteel 11%) volgend jaar weer kan worden verlaagd. Een lagere rente zou gunstig zijn voor de financiële sector van het land en kan ook de economische groei stimuleren door hogere investeringen.

We bekijken de twee grootste _ volgens de activa onder beheer _ en liquide trackers om de Turkse en Russische aandelenmarkt te bespelen.

iShares MSCI Turkey ETF

Tickersymbool: TUR

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US4642867158

Uitgifte: maart 2008

Prestatie op 12 maanden: -35,9%

Prestatie op 3 jaar: -38%

Prestatie op 5 jaar: -41,3%

Gemiddeld dagvolume: 359000

Activa onder beheer: 325 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,62%

Top vijf van de belangrijkste posities

Turkiye Garanti Bankasi 10,47%

Akbank 9,4%

Bim Birlesik Magazalar 6,94%

Turkcell 5,91%

Turkiye Petrol 5,4%

Deze tracker behoort tot de iShares-productfamilie van uitgever BlackRock en noteert sinds 2008 met als tickersymbool TUR. De ETF schaduwt de prestatie van de MSCI Turkey Investable Market-index. Die telde op 7 december 70 leden, wat een voldoende hoge spreiding garandeert. De tien grootste bedrijven staan wel in voor 59% van de index. De financiële sector is veruit het sterkst vertegenwoordigd, met een aandeel van iets meer dan 40%. Daarna volgt de consumentensector (20%), gevolgd door energie en grondstoffen (12,5%) en telecommunicatie met 8%.

Market Vectors Russia ETF

Tickersymbool: RSX

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US57060U5065

Uitgifte: april 2007

Prestatie op 12 maanden: -13,1%

Prestatie op 3 jaar: -40,2%

Prestatie op 5 jaar: -52,8%

Gemiddeld dagvolume: 11,9 miljoen

Activa onder beheer: 1,83 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,61%

Top vijf van de belangrijkste posities

Sberbank : 9,16%

Lukoil : 8,19%

Gazprom : 7,65%

Magnit : 7,18%

Novatek : 5,4%

Deze tracker komt uit de Market Vectors-productlijn van Van Eck Global. Het is niet de enige, maar wel veruit de grootste om in Russische aandelen te investeren. De onderliggende waarde is de Market Vectors Russia-index, die op 30 november 37 leden telde. De top tien staat daarbij in voor bijna 62% van de index. Zoals kon worden verwacht, is het aandeel van de energiesector het hoogst met 43%. Daarna volgen industriële bedrijven (15%), de financiële sector (15%), de consumentensector (11%) en telecommunicatie (9%). De jaarlijkse beheersvergoeding ligt in lijn met die van de andere landen ETF’s als TUR.

Sberbank is de grootste Russische bank en was in 2014 ook het nummer drie in Europa. Door het bevriezen van buitenlandse tegoeden en de invoering van kapitaalcontroles zal de bank dit jaar wel enkele plaatsen dalen. Lukoil is een geïntegreerde energiegroep die, na Exxon Mobil, over de grootste olie- en aardgasreserves ter wereld beschikt. Gazprom is het grootste Russische aardgasbedrijf, gedeeltelijk geprivatiseerd, maar nog altijd gecontroleerd door de Russische overheid. Het bedrijf voorziet in ongeveer een derde van de Europese aardgasbehoeften. Magnit is de grootste Russische kleinhandelsbedrijf met verschillende supermarkten onder beheer. Novatek is na Gazprom de grootste aardgasproducent van Rusland.

Partner Content