Terugblik op optieconstructies (1)

© iStock

We overlopen de optieconstructies rond Kraft Heinz, Boeing en Melexis, die we de afgelopen maanden hebben opgezet.

Ook superbeleggers kunnen zich vergissen. Berkshire, de holding van Warren Buffett, en 3G Global Food Holding gingen in 2015 samen en brachten als bruidsschat Heinz en Kraft in. Het bracht de aandeelhouders van Kraft Heinz weinig geluk. We gingen à la hausse, omdat we ervan uitgingen dat het aandeel te veel was afgestraft. Maar de koers zakte verder.

De geschreven put juli 2019 leverde een mooie premie van iets meer dan 3 dollar op. Hij kost nu ongeveer 5 dollar. Wacht even af, want als de koers hoger gaat, zal het contract snel weer waarde verliezen. De gekochte call oktober 2019 met uitoefenprijs 40 dollar is vrijwel waardeloos. We hebben nog een maand om hogere koersen af te wachten.


Boeing

Boeing raakt maar niet uit de problemen. Alle toestellen van het type 737 MAX staan aan de grond. Meer dan driehonderd Boeing 737-vliegtuigen bevatten onderdelen die moeten worden vervangen. De schade zal hoog oplopen. Het aandeel was erg duur toen de problemen ontstonden. Door de correctie leek de waarde weer realistischer. We gingen à la hausse met een geschreven putoptie met afloopmaand september en uitoefenprijs 375 dollar. We kregen er 30,30 dollar voor. Momenteel kost het contract 37 dollar. Er is tijd tot 20 september om hogere koersen af te wachten. Boeing kan tegen een stootje want, want ondanks de problemen is de aandelenkoers niet spectaculair gezakt.


Melexis

De geschreven call juni met uitoefenprijs 68 euro op Melexis zat er pal op. We kregen er 2,40 euro voor en vandaag is het contract vrijwel waardeloos. We laten het dus aflopen. De wereldwijde markt voor halfgeleiders zal dit jaar met 12 procent krimpen, waarna in 2020 een herstel volgt. Dat bleek uit de voorjaarsraming van World Semiconductor Trade Statistics.

We schreven enkele maanden geleden de put april met uitoefenprijs 50 euro en ontvingen daarvoor 2 euro. Dat contract is afgelopen. De premie is binnen. We schreven daarna de put juni met uitoefenprijs 62 euro. Die leverde 3,20 euro op. Dat contract bevatte alleen een tijdswaarde, die verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Zolang de koers boven 62 euro noteert, zitten we in het winnende kamp. Vandaag noteert de koers rond 65 euro en is de geschreven put minder dan 1 euro waard. We stellen voor te wachten tot 21 juni. Dan loopt het contract wellicht waardeloos af en is de volle premie binnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content