Telecom, een achterblijver (1)
In een eerste aflevering bespreken we een aantal trackers om op een gespreide manier te beleggen in de telecomindustrie.
De hausse op de aandelenmarkten is al ruim vijf jaar aan de gang. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt achterblijvers te vinden. Beleggers richten zich stilaan meer naar defensieve beleggingen. Telecom is een sector die aan verscheidene defensieve criteria voldoet. De waarderingen liggen onder het marktgemiddelde en tegelijk is het dividendrendement beduidend hoger. Telecom is op zich een groeisector vanwege de snelle stijging van het mobiele communicatieverkeer en de doorbraak van toepassingen zoals draadloze gegevensoverdracht en videostreaming. De groei doet zich vooral voor in de opkomende markten, hoewel er ook in de industrielanden nog veel potentieel is. Zo is de penetratie van breedbandinternetverbindingen in de Verenigde Staten nog vrij laag.
Consolidatiebeweging
Toch groeit de omzet van de grote spelers in de telecomindustrie al vijf jaar per saldo niet of nauwelijks. Dat heeft alles te maken met de regelgeving, die maakt dat operatoren hun diensten veel goedkoper moeten aanbieden. Ook de concurrentiestrijd wordt steeds heviger uitgevochten. Tegelijk wordt van de telecombedrijven verwacht dat ze blijven investeren om hun netwerken performanter, sneller en betrouwbaarder te maken. Lagere inkomsten gekoppeld aan hoge investeringen zetten de winstgevendheid onder druk. Telecombedrijven blijven wel hoge kasstromen genereren, waarbij het management moet afwegen of die vooral naar investeringen of naar de aandeelhouders vloeien. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening, waarbij de tevredenheid van investeerders op korte termijn moet worden afgewogen tegen de baten van nieuwe investeringen op lange termijn.
Een consolidatiebeweging in de sector waarbij verschillende telecomaanbieders de handen in elkaar slaan, zou een goede oplossing zijn om de zware investeringen financieel draaglijker te maken. Die beweging is al aan de gang, waarbij onder meer Liberty Global, Vodafone, Telefonica en AT&T zich de actiefste spelers tonen. Institutionele investeerders zetten erop in dat die beweging nog een tijdje blijft aanhouden.
Dat is ook de mening van Mikhail Fridman, een oligarch en de baas van de Russische holding Alfa-Group. Die investeringsgroep zoekt een bestemming voor de 14 miljard USD die vrijkwam na de verkoop van de participatie in oliereus TNK-BP. Fridman ziet wel brood in de versnipperde Europese telecomsector en kondigde aan dat hij de Mexicaanse miljardair Carlos Slim achterna wil gaan, die al participaties heeft in het Nederlandse KPN en Telekom Austria. Er staat dus heel wat te gebeuren in de telecomindustrie, wat ongetwijfeld ook kansen voor beleggers met zich mee zal meebrengen.
In een eerste aflevering bespreken we een aantal trackers om op een gespreide manier te beleggen in de telecomindustrie. Volgende week komen een aantal scenario’s met hefboomproducten op indexen en individuele aandelen aan bod.
Vanguard Telecommunication Services ETF (VOX)
Deze tracker werd in september 2004 geïntroduceerd op de NYSE met als tickersymbool VOX en is naar beheerd vermogen de grootste, met 720 miljoen USD. VOX is in hoofdzaak Amerikaans georiënteerd, al hebben telecombedrijven uit de Verenigde Staten uiteraard ook participaties buiten hun thuisland. De onderliggende index is de MSCI US IMI Telecom Services. Die is samengesteld uit 31 aandelen, waarbij de top tien voor bijna drie kwart van de totale waarde instaat. VOX is voldoende liquide met een gemiddeld dagvolume van bijna 53.000 stuks. VOX noteert sinds begin dit jaar 3,3% hoger. De tracker laat zich ook opmerken met een bijzonder lage beheerkostprijs van amper 0,14% op jaarbasis. Die lage kosten zijn typisch voor alle trackers van uitgever Vanguard. Het gemiddelde dividendrendement van de aandelen in de index bedraagt 3,28%.
iShares Global Telecom ETF (IXP)
Deze tracker van uitgever BlackRock is meer geografisch gediversifieerd dan VOX. De Verenigde Staten en Europa hebben elk een aandeel van ongeveer een derde, gevolgd door Japan, Canada, Australië, China en Mexico. De tracker noteert al sinds november 2001 op de NYSE met als tickersymbool IXP. De onderliggende index is de S&P Global 1200 Telecommunications Sector-index, die 32 leden telt. De vijf grootste participaties worden ingenomen door AT&T, Verizon, Vodafone, Softbank en Telefonica. IXP heeft een dividendrendement van 3,41% en de jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,48%. IXP heeft bijna 500 miljoen USD onder beheer en het gemiddelde volume bedraagt 27.000 aandelen op dagbasis. De tracker staat sinds begin dit jaar op een positief rendement van 1,75%.
iShares US Telecom ETF (IYZ)
Net als bij VOX ligt de focus van deze tracker, eveneens van uitgever BlackRock, op de Verenigde Staten. De jaarlijkse beheersvergoeding is wel een stuk hoger en ligt met 0,48% op hetzelfde niveau als IXP. De iShares US Telecom ETF heeft 630 miljoen USD onder beheer en noteert al sinds mei 2000 op de NYSE met als ticker IYZ. Ook de liquiditeit zit goed met een gemiddeld dagvolume van bijna 330.000 stuks. De onderliggende waarde van IYZ is de Dow Jones US Select Telecom-index, die op dit moment 24 bedrijven telt. Het dividendrendement van IYZ bedraagt 2,73%.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier