Technip
Profiteer van de uitschuiver
Beleggers die Europese energiewaarden in hun portefeuille hebben, waren niet aan het feest in 2013. De olie- en gasmultinationals zijn spaarzamer met investeringen dan in het verleden. Voor de aandeelhouders van Technip zat het venijn in de staart. Tot de start van het vierde kwartaal waren ze de dans van een stevige koerscorrectie ontsprongen. Maar vooral de outlook voor 2014-2015 stuurde koers eind vorig jaar zo’n kwart lager.
In de wereldwijde oliedienstensector is het Franse Technip met 38.000 werknemers een toonaangevende speler. De groep heeft belangrijke troefkaarten. Een eerste is haar brede activiteitenterrein. Daardoor kunnen de Fransen zich positioneren als een one-stopshop: ze ondersteunen energiebedrijven vanaf de constructie van de oliebronnen tot de ontginning. Technip heeft een offshore-en een onshoreafdeling; de eerste richt zich op de installatie van boorplatforms op zee en de tweede hoofdzakelijk op lng en schaliegas. Daarnaast is er de afdeling Subsea, die is gespecialiseerd in flexibele pijpleidingen.
Technip behoort tot de absolute wereldtop, met een unieke verticale integratie in het ontwerpen van flexibele pijpleidingen die worden gebruikt voor diepzeeboringen. Bijna alle nationale en internationale olie- en gasreuzen – waaronder Exxon Mobil, Total, BP en Petrobras – behoren tot het klantenbestand van het oliedienstenbedrijf.
Een andere troefkaart van Technip is zijn wereldwijde aanwezigheid. Het bedrijf is al decennialang actief op alle continenten. Zo heeft het evenveel medewerkers in Azië als in Europa (8900). In Azië is Technip al actief sinds 1982. In Noord- en Zuid-Amerika dateert de aanwezigheid van de jaren zeventig (3900 werknemers in Noord-Amerika en 4300 in Zuid-Amerika). Op basis van het orderboek op 30 september 2013 zijn beide Amerika’s geografisch de belangrijkste regio geworden (32% tegenover nog 18% in 2006).
Tijdelijke margedruk
Zowel voor offshore als onshore als subsea had Technip aan het einde van het derde kwartaal van 2013 een orderboek van 8 miljard EUR, gespreid over tientallen, en zelfs honderden projecten. Analisten en beleggers struikelden echter over de margedruk die voor dit jaar in het vooruitzicht werd gesteld. Het management verklaarde dat het in het eerste kwartaal van 2014 voor de subseadivisie een “uitzonderlijk lage” ebit-marge in de buurt van 5% verwachtte. Daarna mikt de bedrijfstop op een herstel, zodat de marge voor het hele boekjaar in de buurt van 12% ligt. De meeste analisten rekenden dit jaar op een marge van 15% voor de subsea-afdeling. Over 2013 ligt de marge wellicht in de buurt van 14%.
Subsea zorgt voor iets minder dan de helft van de omzet, maar wel voor twee derde van de winst, omdat de marges in offshore en onshore 6 à 7% bedragen, of zowat de helft lager. De analisten haalden hun winstverwachtingen voor dit jaar met 10 à 15% naar beneden (gemiddeld 13%), maar de koersreactie was dus een stuk heftiger. De winstgroei voor 2014 zal volgens de analisten dan ook eerder uitkomen in de buurt van 5%. Voor 2015 is Technip zich wel optimistisch, met een stijging van de marges in subsea richting 15 à 17%.
Conclusie
Door goed gespreid wereldwijd actief te zijn, is Technip minder afhankelijk van de vertraging in de Europese oliedienstensector. Tegen 12,5 keer de verwachte winst voor 2014 en 6,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) heeft de markt overgereageerd op de margedruk begin 2014. We verhogen het advies en nemen het aandeel op in de Inside Selectie.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1C
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier