Südzucker smaakt weer zoet

Het aandeel van Südzucker heeft het de afgelopen maanden prima gedaan. Maar het noteert nog altijd tegen de boekwaarde. Dat biedt kansen.

De grootste suikerproducent van Europa is enorm afhankelijk van de suikerprijs op de internationale markten. Zoals bij de meeste grondstoffen gaat de prijs van suiker sterk op en neer. Het is een rollercoaster waarbij klimatologische elementen het ritme bepalen. Suiker is een natuurproduct. Dat houdt in dat grillige omstandigheden vaak een hoofdrol opeisen. In 2002 zakte de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen naar 173 dollar. De hoogste prijs die in de Europese Unie ooit werd betaald was 738 dollar per ton in januari 2013. Het verschil tussen de uitersten is dus zeer significant.

Suiker is momenteel goedkoop omdat er een overschot is op de wereldmarkt. De voorbije jaren zijn grote voorraden opgebouwd. Die drukken de prijzen. Maar experts verwachten dat die voorraden stilaan uitgeput raken door de droogte vorig jaar. Bovendien krimpt het bietenareaal in de Europese Unie dit jaar met 5 tot 10 procent, omdat boeren liever andere gewassen telen waar ze meer aan verdienen. Er zijn dus voldoende argumenten om aan te nemen dat de suikerprijs de komende tijd weer zal stijgen. Dat is goed nieuws voor de suikerproducten.

Het aandeel van Südzucker heeft het de afgelopen maanden prima gedaan. Maar het noteert, ondanks de koersstijgingen, nog altijd tegen de boekwaarde. Het heeft dus nog een stevig koerspotentieel, zeker voor wie tijd heeft. Af en toe kan er een pauze of een correctie in de herstelbeweging worden ingelast. Dat zijn koopgelegenheden, zoals vandaag. Wij gaan over tot de aankoop van callopties.


Gekochte call

Koop de call juni 2020 met uitoefenprijs 14,00 euro @ 1,52 euro

Door de lichte terugval van de koers de jongste dagen, is ook de premie van calls gezakt tot een interessant niveau. De call juni 2020 met uitoefenprijs 14 euro, een at the money contract met een looptijd van bijna een jaar, kan op de kop worden getikt tegen slechts anderhalve euro. Rond 14 euro ligt een technische weerstand. Als die het begeeft, kan het snel fors hoger. Begin 2013 kostte het aandeel meer dan het dubbele van vandaag. Bij een aantrekkende suikerprijs kan het weer in die richting gaan.


Geschreven put

Schrijf de put december met uitoefenprijs 15,00 euro @ 1,65 euro

Schrijven is ook een mogelijkheid. De put met vervaldatum op 20 december 2019 en een uitoefenprijs van 15 euro levert een mooie premie van 1,65 euro op. Als de koers weer aantrekt, is de premie definitief binnen. In het slechtste geval moet de schrijver de aandelen kopen tegen 15 euro, verminderd met de premie van 1,65 euro en betaalt hij 13,35 euro. Dat zou helemaal geen ramp zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content