Royal Dutch Shell: olie gaat weer boven drijven

© belga

De markt is te negatief voor het aandeel Royal Dutch Shell. Voor wie nog geen aandelen van de energiereus bezit, is het moment rijp om puts te schrijven.

De koers van Royal Dutch Shellis teruggevallen naar het laagste peil sinds november. Mede door de lage waardering is het olie-aandeel goed voor een dividendrendement van 7,3 procent bruto. Zo’n hoog rendement moet vroeg of laat bij beleggers een belletje doen rinkelen. Met hogere koersen als gevolg. Bovendien hangt er een speculatief geurtje in de oliesector.

De Franse oliemaatschappij Total, een grote concurrent van Shell, neemt de olie-afdeling van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk over, een transactie van bijna 7,5 miljard dollar (6,3 miljard euro). Dat kan andere oliebedrijven op ideeën brengen.

Naar onze mening is de markt te negatief voor het aandeel Royal Dutch Shell. Zeker nu almaar meer indicatoren erop wijzen dat de westerse economie goed groeit. Als een nieuwe koersstijging van de aandelen Royal Dutch Shell waarschijnlijk is, dan kan de bezitter van de aandelen (gedekt) calls schrijven. Zo is het mogelijk wat extra geld te verdienen. We constateren echter dat de waarde van de callopties momenteel niet voldoende groot is. De meeste calls met uitoefenprijs rond de huidige koers leveren minder dan 1,5 procent rendement op. Een voorbeeld: de call RD 15 dec 2017 met uitoefenprijs 25,00 euro noteert tegen 0,17 euro. Dat is iets meer dan een half procent. Voor zo’n aalmoes zouden we ons niet verbinden tot half december. Bezitters van de aandelen geven we dus de raad te wachten op een nieuwe haussebeweging van de aandelenkoers.

Anderzijds kunnen beleggers die nog geen aandelen Royal Dutch bezitten, proberen de aandelen goedkoper te kopen door het schrijven van puts.


Geschreven put

Schrijf put Royal Dutch Shell juni 2018 met uitoefenprijs 24 euro @ 2,54 euro

Wie dit contract schrijft, ontvangt direct 254 euro (2,54 euro x100). Een investering hoeft niet. Maar u moet wel bereid zijn de aandelen Royal Dutch Shell te kopen tegen 24 euro als de tegenpartij die de putoptie gekocht heeft, dat vraagt. Die vraag zal er pas komen als wij ons vergissen in het koerspotentieel van het olie-aandeel. Met andere woorden, als de koers onder 24 euro zakt. In feite kost een aandeel u in dat geval 21,46 euro (24 – 2,54). Dat lijkt ons een koopje. Concreet legt u dus het best 2146 euro per geschreven contract opzij voor het geval u uitgeoefend wordt.

Als de aandelenkoers echter opnieuw stijgt, dan hoeft u niets te doen. De premie van 254 euro blijft definitief van u. Vindt u de looptijd waarvoor u zich met dit contract verbindt te lang (tot midden juni volgend jaar), dan kunt u opteren voor de put met uitoefenprijs 24,00 en afloopdatum 15 december van dit jaar. Dat contract brengt 156 euro op. Dat is toch nog altijd een mooie 6,5 procent.

Partner Content