Rentehandicap voor de Zweedse kroon

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De zwakke Zweedse kroon gaat, net zoals in Noorwegen, samen met een sterke economie. De Riksbank laat de referentierente voorlopig ongewijzigd op -0,5 procent.

Terugblik op 2017

De voorbije twaalf maanden verloor de Zweedse kroon iets meer dan 1 procent van zijn waarde tegenover de euro. Over vijf jaar bekeken bedraagt het verlies 16 procent. De zwakke munt gaat hier, net zoals in Noorwegen, samen met een sterke economie. In 2015 groeide het Zweedse bruto binnenlands product (bbp) met 4,1 procent en vorig jaar met 3,3 procent. De economische groei verzwakt wat, maar toch nam de Zweedse economie in 2017 toe met 2,6 procent, ruim 1 procent meer dan in de eurozone. De werkloosheidsgraad bedraagt 6,5 procent. In 2018 zal dat wellicht niet anders zijn.

De Zweedse Riksbank, de oudste centrale bank ter wereld, is erg bekommerd om de economie en de lage inflatie (vorig jaar 1,1%). In november van dit jaar was de inflatie gestegen tot 1,8 procent. De Europese Commissie voorspelt voor 2018 een inflatie van rond 1,4 procent. Dat is ver onder de doelstelling van de Riksbank (2%).

De verwachtingen voor de economie

De Riksbank laat de referentierente voorlopig ongewijzigd op -0,5 procent. Haar aankoopprogramma van obligaties liep tot eind juni van 2017, maar ze wordt verlengd. Een renteverhoging hoeven we dus vóór midden 2018 niet te verwachten. Dat verrast veel economen, omdat de Zweedse economie in goeden doen blijft. De Riksbank verklaart haar houding door de vele politieke en economische onzekerheden (onder meer de brexit) en de lage inflatie. Ze benadrukt dat het nog een hele tijd kan duren vooraleer de inflatie stabiliseert rond haar doelstelling van 2 procent.

De Zweedse gezinnen hebben de voorbije jaren massaal geleend om een woning te kopen. De vastgoedprijzen zijn daardoor in sommige regio’s enorm gestegen. Mocht de rente klimmen, dan komen er ongetwijfeld duizenden wanbetalers bij, waardoor de Zweedse banken in de problemen komen. De Riksbank zal dat niet snel laten gebeuren.

De verwachtingen voor de Zweedse kroon

Sinds februari 2016 staat de Zweedse kortetermijnrente al op -0,5 procent. Bovendien verlengde de Riksbank haar inkoopprogramma voor Zweedse overheidsobligaties. Daardoor haalt de centrale bank de rente op langere looptijden verder naar beneden. En die was al erg laag.

De ECB spreekt al van een afbouw van het nulrentebeleid. In Zweden is daar geen sprake van. De Zweedse munt krijgt wellicht te maken met een rentehandicap tegenover de euro. We verwachten daarom de komende maanden geen herstel van de munt tegenover de euro.

Partner Content