Ramaphosa-rally voor de Zuid-Afrikaanse rand

© iStockphoto

De valutamarkten houden er al een tijd rekening mee dat Cyril Ramaphosa de nieuwe president van Zuid-Afrika wordt. Als de waardestijging van de rand alleen daardoor is ingegeven, kan dat voorbarig zijn.

Terugblik op 2017

Cyril Ramaphosa is verkozen tot de nieuwe leider van het ANC, de grootste politieke partij van Zuid-Afrika. Hij wordt in 2019 vrijwel zeker de nieuwe president van het land. Met hem kan een nieuwe wind waaien in Zuid-Afrika. Dat is niets te vroeg. Jacob Zuma, de huidige president, wordt al jaren genoemd in een reeks fraude- en corruptieschandalen.

De valutamarkten houden al een tijd rekening met winst voor Ramaphosa. De waarde van de Zuid-Afrikaanse rand neemt sterk toe. Een euro is vandaag ongeveer 15 rand waard. Dat is slechts 3,5 procent minder dan begin dit jaar. Amper een maand geleden moesten de Zuid-Afrikanen nog 17 rand betalen voor een euro.

Ramaphosa was jaren vakbondsleider. Intussen is hij een van de rijkste Zuid-Afrikanen. Het is dan ook de vraag of hij er echt belang bij heeft het roer totaal om te gooien. De economie is in de tweede helft van dit jaar officieel uit de recessie geklommen.

De verwachtingen voor de economie

De Zuid-Afrikaanse centrale bank rekent volgend jaar op een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 1,5 procent. Ook het Internationaal Monetair Fonds wordt positiever. Zuid-Afrika bezit een enorme hoeveelheid grondstoffen, vruchtbare grond en arbeidskrachten. Ideaal dus voor de mijnbouw, havens, visserij, landbouw en industrie.

Maar de politieke onzekerheid werkt verlammend op de economie. Zelfs de grootste ratingbureaus geven afwijkende signalen. Standard & Poor’s (S&P) verlaagde onlangs de kredietwaardigheid van Zuid-Afrika. Bijna gelijktijdig maakte Moody’s bekend dat het de kredietrating van het land handhaaft.

De verwachtingen voor de rand

De beslissing van Moody’s gaf de Zuid-Afrikaanse rand even vleugels. Maar het zou kunnen dat de euforie van korte duur is. Het is niet uitgesloten dat de rating alsnog wordt verlaagd, als Jacob Zuma in februari volgend jaar de begroting voorstelt. Als de waardestijging van de rand tegenover de euro louter ingegeven is door de hoop op een nieuwe president, kan dat voorbarig zijn. Het is dus best mogelijk dat de waarde van de rand binnenkort weer terugzakt. Bij valutadeskundigen is te horen dat de munt met de huidige koers van 15 rand voor een euro licht overgewaardeerd is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content