Profiteer van een adempauze bij Royal Dutch Shell

Iran wil onder andere in zee met de Nederlandse oliereus Shell. © Reuters

De koers van het Brits-Nederlandse aandeel Royal Dutch Shell is de voorbije maanden fors gestegen. Door het gedekt schrijven van calls kunnen beleggers winst maken tijdens een pauze op de beurs.

De koers van het Brits-Nederlandse aandeel Royal Dutch Shell is de voorbije maanden fors gestegen. Het herstel van de olieprijs is daar uiteraard niet vreemd aan. Na het spurtje van de voorbije maanden is een tussentijdse correctie niet uitgesloten, zelfs waarschijnlijk. Dat kan kansen bieden voor wie (nog) geen aandelen heeft gekocht, maar ook voor beleggers die de aandelen al vroeger in portefeuille hadden.

Royal Dutch Shell is geen doorsneeoliegigant. Shell heeft als eerste lang bestaande problemen in de portefeuille kordaat aangepakt. De concurrentie is daar nu nog volop mee bezig en heeft daardoor heel wat achterstand opgelopen. De stijging van de olieprijs boven 50 dollar per vat zorgt voor extra marge.

Als we ervan uitgaan dat een tijdelijke rustpauze in de hausse van de aandelenkoers waarschijnlijk is, dan kan de bezitter van de aandelen daarvan profiteren. Door het (gedekt) schrijven van calls is het mogelijk winst te realiseren tijdens een pauze op de beurs.


Gedekte geschreven call

Schrijf 1 call Royal Dutch Shell juni ’17 met uitoefenprijs 26 euro @ 1,25 euro

Tot 16 juni nemen we daardoor de plicht op het aandeel Royal Dutch te verkopen tegen 26 euro. Maar door het schrijven van deze optie incasseren we wel direct 1,25 euro per contract. Dat geeft een rendement van meer dan 4 procent. We drukken erop dat het schrijven van calls alleen aangeraden wordt aan beleggers die de aandelen bezitten = gedekt schrijven. Bij het ongedekt schrijven van calls loopt u een onbeperkt hoog risico. De schrijver van een call verbindt er zich toe aandelen te leveren als de koper van de call dat vraagt. Die zal dat doen (uitoefenen) als de aandelenkoers (fors) gestegen is. Niet doen dus.


Geschreven put

Schrijf 1 put Royal Dutch Shell juni ’17 met uitoefenprijs 27 euro @ 2,50 euro

Beleggers die nog geen aandelen Royal Dutch bezitten, kunnen proberen de aandelen goedkoper aan te kopen door het schrijven van puts. De aandelenkoers kan drie dingen doen: stijgen, dalen of gelijk blijven. Stijgt de koers tot 27 euro of hoger, dan wordt uw put waardeloos. U hebt 2,5 euro gekregen en dat bedrag mag u houden. Als de aandelenkoers min of meer gelijk blijft, dan krijgen we hetzelfde scenario. U wordt, zonder investering, 2,5 euro per geschreven put rijker. Daalt de koers van Royal Dutch onder 27 euro, dan wordt u wellicht uitgeoefend. U betaalt dan 27 euro per aandeel, verminderd met de ontvangen premie van 2,50 euro. U hebt dan gekocht tegen 24,50 euro. En dat is geen slechte zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content