Overzicht optie-strategieën (deel 2)

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het einde van het jaar nadert en er is dit jaar veel gebeurd. Er waren grote schommelingen en dat is voor een optiebelegger doorgaans het belangrijkste. Hij kan geld verdienen in een stijgende én in een dalende markt.

Voorbeeldig waren de recentste cijfers van Kraft Heinz niet. Maar als de markt een catastrofe verwacht en het blijkt maar een ongevalletje, kan de stemming ten goede keren. Daarom zijn we à la hausse gegaan met een geschreven put maart 2020 met uitoefenprijs 37,50 dollar. We kregen daar 650 dollar (6,5 x 100) voor. Rond het niveau van de uitoefenprijs ligt een volgende weerstandszone. Mocht die het begeven, dan ligt de weg open naar hogere koersen. Dat is nog niet het geval.

Het KBC-aandeel is niet goedkoop in vergelijking met andere aandelen in de sector. Maar we krijgen er een superieure kwaliteit en stabiliteit voor in de plaats. Daarom gingen we à la hausse met een geschreven put en, voor de belegger die nog meer risicobewust is, stelden we een gekochte call voor. Voor de geschreven put maart 2020 met uitoefenprijs 58,00 euro ontvingen we 450 (4,5 x 100) euro. Vandaag is die nog 100 euro waard. Sluit de positie en steek de winst op zak. Dezelfde raad geven we voor de gekochte call maart 2020 met uitoefenprijs 56 euro. We betaalden net geen 300 euro. Vandaag is de call 1050 euro waard. We verkopen en verdrievoudigen de inzet.

Uitgedrukt in koers-winstverhouding is Boskalis duur. Dit jaar wordt de nettowinst per aandeel geschat op 0,72 euro. Volgend jaar zou dat zelfs 0,90 euro kunnen zijn. We concretiseerden ons vertrouwen in een betere periode voor Boskalis en gingen long met een gekochte call maart 2020 met uitoefenprijs 22,00 euro. We betaalden 36 euro (0,36 x 100) euro. Vandaag is het contract 84 euro waard. Het kan nog meer worden. Met de geschreven put maart 2020 met uitoefenprijs 20,00 euro haalden we 210 euro (2,10 x 100) binnen. Dat contract is nu 700 euro waard. Het resulteert dus al in een mooie winst, maar het kan beter. Wacht nog wat af tot de koers onder 0,50 euro zakt om de posities te sluiten.

We gingen resoluut à la baisse op het aandeel Netflix. We schreven de call november met uitoefenprijs 310 dollar. De waarde van de optie ging naar nul. De volle winst was binnen. We wezen ook op de kansen voor de put december met uitoefenprijs 300 dollar. Een spoor bestond erin de mooie winst op dat contract veilig te stellen door het te verkopen en een nieuw contract te kopen met een lagere uitoefenprijs. Dat was een stuk goedkoper en heeft een grotere hefboom dan het eerder gekochte contract. Bovendien konden we de looptijd verlengen. De gekochte put maart 2020 met uitoefenprijs 265 dollar mag dus nog wat blijven zitten. We hebben nog meer dan drie maanden om lagere koersen van Netflix af te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content