Optie-alternatieven voor Solvay-aankoop

Solvay-voorzitter Nicolas Boël besliste de helft van zijn jaarloon af te staan aan een solidariteitsfonds gewijd aan de coronacrisis.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Inside Beleggen neemt de zwakke beursprestaties van Solvay te baat om het aandeel weer actief op te volgen.

Het aandeel van Solvay kost vandaag bijna 30 procent minder dan twee jaar geleden. Begin november 2017 kostte Solvay zelfs 131 euro. Vandaag is het ongeveer 88 euro. Er is dus, zuiver technisch gezien, veel haussepotentieel. Maar niet alleen de grafiek doet ons besluiten dat het aandeel weer meer aandacht verdient. De koers vertegenwoordigt slechts 10 keer de verwachte jaarwinst en 0,9 keer de boekwaarde. Met zulke cijfers is de Belgische chemietrots een van de goedkopere aandelen in zijn sector.

De nieuwe en jonge CEO Ilham Kadri kan Solvay wellicht een nieuw elan geven. Er waait alleszins al een andere wind. Kadri kan mooie adelbrieven voorleggen. Voor ze de grote baas van Solvay werd, was ze onder meer aan de slag bij Shell en UCB. Daar liet ze zich in positieve zin opmerken. Ze wordt dus niet ten onrechte omschreven als het witte konijn waarop Solvay zat te wachten.

Biedt het Solvay-aandeel een mooi stijgingspotentieel, dan moeten we ook waarschuwen vooraleer u halsoverkop naar uw financiële instelling holt. Net als vrijwel alle cyclische multinationals is Solvay erg gevoelig voor de gevolgen van de handelsoorlog. Als alternatief voor de aankoop van de aandelen, stellen we daarom twee alternatieve benaderingen voor. De eerste is onze beproefde techniek om een put te schrijven.


Geschreven put

Schrijf de put Solvay december met uitoefenprijs 90,00 euro @ 5,00 euro

Met dit contract benaderen we het aandeel Solvay relatief omzichtig. Stijgt de aandelenkoers, dan behouden we de premie van 5 euro. Mocht de hausse nog enkele maanden op zich laten wachten, dan kan de koper van de put beslissen de aandelen te verkopen aan u. U zal dan 90 euro betalen, verminderd met de ontvangen premie van 5 euro. Dat is ongeveer 4 procent minder dan mocht u de aandelen vandaag op de beurs kopen. Rond 85 euro ligt echter een relatief stevige steun. De kans dat een daling daar stilvalt, is dus reëel.


Gekochte call

Koop de call Solvay maart 2020 met uitoefenprijs 90,00 euro @ 8,60 euro

Een zuivere haussestrategie bestaat uit het kopen van een calloptie zoals deze, met afloopdatum 20 maart 2020. Opdat dit contract winstgevend zou zijn op de vervaldag, moet de aandelenkoers van Solvay stijgen tot boven 98,60 euro. Dat is zeker niet onmogelijk, vooral omdat we ruim tijd hebben gekocht. Maar de ervaring leert dat dit contract veel vlugger winstgevend kan worden, namelijk als de hausse van start gaat. De optie komt al in the money met een beperkte koersstijging. De premie krijgt dan intrinsieke waarde en wellicht heel wat meer tijdswaarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content