Opportuniteiten bij suiker

Suikerprijs daalde naar laagste peil in 7 jaar.

Eerder deze maand daalde de prijs van een pond suiker naar het laagste niveau in 7 jaar. Er zijn nogal wat gelijkenissen tussen suiker en koffie, vooral dan aan de aanbodzijde, waar Brazilië een dominante rol speelt. Ook bij suiker drukt de zwakke Braziliaanse real (BRL) op de prijzen. Boeren blijven verkopen tegen lagere dollarprijzen omdat de dollar (USD) toch in waarde stijgt tegenover de BRL. Toch staat veel coöperaties het water aan de lippen en overleven ze gedeeltelijk door de verkoop van voorraden en subsidies. Het aantal verwerkingsinstallaties van ruwe tot geraffineerde suiker is door de financiële problemen de jongste jaren met een vijfde gedaald. Sinds de start van het marketingjaar ligt de Braziliaanse output van geraffineerde suiker met 13,5 miljoen ton een stuk lager dan een jaar eerder (15,1 miljoen ton). Dit komt enerzijds door een lagere opbrengst maar ook omdat meer ruwe suiker wordt verwerkt tot ethanol (biobrandstof). Daarvan steeg de output van 11,86 naar 12,17 miljard liter. Ethanol is op dit moment lucratiever dan suiker, waarvan de prijs zich op dit moment onder de gemiddelde productiekost bevindt. Deze situatie kan een tijdje blijven aanhouden maar ook niet onbeperkt. Na 4 oogstjaren met een overaanbod verwacht de International Sugar Organisation een deficit voor 2016. Verder is ook de hoge shortpositie op de termijnmarkten een contra-indicator. Het einde van de daling van de BRL tegenover de USD kan een andere trigger zijn voor hogere prijzen. Dit is niet ondenkbaar, want de BRL staat op het laagste peil sinds 2002. Net als bij koffie is het El Niño-weerfenomeen ook bij suiker een wildcard.

Inspelen op een stijging van de suikerprijs kan onder meer met deze 3 trackers:

iPath Bloomberg Sugar ETN

Tickersymbool: SGG

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US06739H2141

Uitgifte: juni 2008

Prestatie sinds 1/1/2015: -31,5%

Rendement op 12 maanden: -45%

Rendement op 3 jaar: -65,6%

Gemiddeld dagvolume: 52000

Activa onder beheer: 45,9 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskost: 0,75%

Deze tracker behoort tot de iPath-productfamilie van uitgever Barclays en noteert intussen ruim 7 jaar op de NYSE, met als tickersymbool SGG. De onderliggende waarde is de iPath Bloomberg Sugar Total Return-index die de prijsevolutie van het referentietermijncontract op suiker schaduwt. Momenteel is dit het oktober-termijncontract. Wanneer dit afloopt, wordt doorgerold naar maart 2016 en daarna mei 2016, juli 2016 enzovoort. De prijscurve van de termijncontracten is vrij steil, wat betekent dat de prijsverschillen tussen de verschillende futures relatief groot zijn. Dit is dus in principe negatief bij het doorrollen omdat met de opbrengt van aflopende termijncontracten minder nieuwe gekocht kunnen worden. Dit weerspiegelt zich in de onderliggende index. Suiker is in contango, waarbij maart 2016 bijvoorbeeld 1,1 USD per pond duurder is dan oktober 2015. Het oktober 2016-termijncontract noteert zelfs 1,55 USD hoger dan het huidige referentiecontract. Het jaarlijks kostenpercentage werd vastgelegd op 0,75%.

Teucrium Sugar Fund

Tickersymbool: CANE

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: september 2011

Prestatie sinds 1/1/2015: -31,4%

Rendement op 12 maanden: -41,8%

Rendement op 3 jaar: -56,3%

Gemiddeld dagvolume: 5000

Activa onder beheer: 3,6 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskost: 1,76%

Deze tracker wordt door de kleinere uitgever Teucrium Funds gecommercialiseerd en noteert bijna 4 jaar op de NYSE, met als tickersymbool CANE. Hier wordt de investering gespreid over verschillende termijncontracten om de nadelige impact van de contangosituatie te compenseren. In de praktijk zijn 35% van de middelen toegewezen aan het maart 2016-termijncontract (SBH6), nog eens 35% aan mei 2016 (SBK6) en 30% aan maart 2017 (SBH7). In theorie zou dit voor een hogere opbrengst moeten zorgen maar in de praktijk valt dit tegen. Een vergelijking van de rendementen van een geavanceerde tracker als CANE en een eenvoudige tracker als SGG laat zien dat er zeker op korte termijn echt weinig verschil is. Pas over een periode van meerdere jaren is CANE in het voordeel. De kan gedeeltelijk worden verklaard door de hogere kosten die verbonden zijn aan de investeringen in verschillende termijncontracten. De jaarlijkse beheersvergoeding is met 1,76% op jaarbasis dan ook een pak hoger bij CANE.

Pure Beta Sugar ETN

Tickersymbool: SGAR

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US06740P1637

Uitgifte: april 2011

Prestatie sinds 1/1/2015: -32,2%

Rendement op 12 maanden: -43,6%

Rendement op 3 jaar: -60,3%

Gemiddeld dagvolume: 1800

Activa onder beheer: 1,3 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskost: 0,75%

Deze tracker wordt, net als SGG, eveneens door Barclays uitgegeven maar kwam enkele jaren later op de markt en kreeg als tickersymbool SGAR toegewezen. De onderliggende index is de Barclays Capital Sugar Pure Beta. Die gebruikt een gelijkaardige methodologie als CANE, nl. de spreiding over verschillende termijncontracten. Het voordeel van SGAR is wel dat de jaarlijkse beheersvergoeding op het niveau van SGG ligt en dus een stuk lager dan bij SGG. Ook bij SGG is er, ondanks de spreiding, geen noemenswaardig rendementsvoordeel.

Bij het analyseren van de liquiditeit en de activa onder beheer merken we dat de meest eenvoudige tracker tegelijk ook de meest populaire is. Dat kan worden verklaard omdat veel beleggers voor de (heel) korte termijn in suiker investeren en geen boodschap hebben aan een optimalisering van de termijncontracten. Wie toch van plan is om de tracker langer aan te houden, kiest dan beter voor SGAR want de beheersvergoeding ligt niet hoger dan bij SGG.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content