Nyrstar en Texaf

Is alle onzekerheid bij Nyrstar nu verdwenen, na het afboeken van de streamingovereenkomst met Talvivaara?

Het is er uiteindelijk dan toch van gekomen. Na het nieuws vorige week dat de activa van de failliete Finse Talvivaara-mijn worden overgenomen door het Britse investeringsfonds Audley Capital Advisors, hakte Nyrstar de knoop door. De resterende vordering van 210 miljoen EUR na belastingen werd in het eerste kwartaal van 2015 volledig afgeboekt, zonder gevolgen voor de schuldconvenanten. Daarmee draait Nyrstar een zeer pijnlijke pagina in zijn geschiedenis om, want in 2010 betaalde het 335 miljoen USD aan Talvivaara Mining Company in ruil voor de afname van 1,25 miljoen ton zink in concentraat.

Door allerlei operationele problemen voldeed Talvivaara nooit aan de verwachtingen. Vooral eind 2013 en begin 2014 bezorgde elke nieuwe ontwikkeling omtrent Talvivaara de aandeel- en obligatiehouders van Nyrstar klamme handen. Het dreigende faillissement van Talvivaara kon de wankele balans van Nyrstar nog meer in het defensief te duwen, en de toen al onvermijdelijke kapitaalverhoging flink bemoeilijken. In tegenstelling tot Cameco, dat eind 2013 zijn vordering voor de aanlevering van uranium uit Talvivaara volledig afboekte, stelde Nyrstar die beslissing uit. Het kocht zichzelf hiermee tijd voor een forse financieringsoperatie van 600 miljoen EUR in 2014.

Stellen dat alle onzekerheden nu wegvallen, zouden we evenwel niet doen. De prioriteit ligt dit jaar op de operationele verbetering van de mijnbouwafdeling, op het uitvoeren van de verbeteringsprojecten in de metaalverwerking en de voortzetting van de omvorming van de zinkverwerkingsfabriek in het Australische Port Pirie tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid. Dat daaraan best nog heel wat risico’s vasthangen, bewijst het feit dat de Mexicaanse Campo Morado-mijn (na een werkonderbreking eind 2014) alweer stilligt door aanhoudende sociale onrusten. In 2014 produceerde Campo Morado 22.000 ton zinkconcentraat, op een groepstotaal van 278.000 ton.

Toch is het duidelijk dat het sentiment onder beleggers en analisten, zeker na het vertrek van topman Roland Junck, ten gunste is gekeerd. Het bedrijf maakte in 2014 nog 90 miljoen EUR verlies, maar de toekomst oogt een stuk beter dankzij de implementatie van de verbeteringsprojecten, de duurdere Amerikaanse dollar en positieve fundamenten voor de zinkprijs. We bevestigen ons advies houden (rating 2C), omdat we vinden dat de betere vooruitzichten voldoende in de koers weerspiegeld zijn.

Ik ontving als Texaf-aandeelhouder aandelen van Imbakin Holding. Hoe zit dit precies in elkaar en hoeveel zijn deze nieuwe aandelen waard?

Het had heel wat voeten in de aarde, maar op 16 maart ontvingen de aandeelhouders van Texaf voor elk aandeel van Texaf één aandeel van Imbakin Holding. De beslissing voor het afsplitsen van Imbakin, een erkende schuldvordering op de Congolese Staat ter waarde van 51 miljoen EUR, in een aparte, niet-beursgenoteerde holding werd vorig jaar al genomen. De uitvoering liet echter op zich wachten, omdat de beslissing werd opgeschort na een klacht van Cobepa, de voormalige aandeelhouder van Texaf, die recht heeft op de eerste 12 miljoen EUR van de schuldvordering. De klacht kwam er nadat bekend raakte dat een derde partij bereid bleek Imbakin over te kopen voor 19,5 miljoen EUR, of 6,11 EUR per aandeel. Finaal sprong de deal af, maar intussen is de onenigheid tussen Texaf en Cobepa opgelost, waardoor niets de oprichting van Imbakin Holding nog in de weg stond.

Imbakin Holding noteert op de openbare veiling, de Euronext Expert Markt, en dus niet op Euronext Brussel. Op die markt is er slechts één keer per week handel, op dinsdag om 12 uur. De waarde van een aandeel Imbakin Holding is momenteel op 0,01 EUR gezet. Het is afwachten of en wanneer de vordering te gelde kan worden gemaakt, hetzij alsnog via een verkoop aan een derde partij of via een compensatie, bijvoorbeeld in activa, vanwege de overheid. We zouden de nieuwe aandelen gewoon bijhouden en afwachten.

Imbakin is sinds jaar en dag een potentiële kers op de taart van het Texaf-verhaal. De eigenlijke taart is en blijft de positieve ontwikkeling van het vastgoedverhaal in Kinshasa. Dankzij een gestage uitbouw van de verhuurde oppervlakte stegen de jaarlijkse huurinkomsten van 4 miljoen EUR in 2005 naar 13,4 miljoen EUR in 2014 (+10,2% tegenover 2013). De groep ziet echter nog veel groeimarge. De volgende jaren, na de inbreng vorig jaar van 50% van Immotex door de Chinese CHA-groep, in ruil voor 10% nieuwe Texaf-aandelen, zal de vastgoedportefeuille versneld worden ontwikkeld.

In totaal staan tot en met 2021 voor 95 miljoen EUR projecten op stapel, naar schatting goed voor jaarlijks 22 miljoen EUR extra huurinkomsten. Ondanks de risicofactor Congo blijven we Texaf aanraden voor de waardezoekende langetermijnbelegger. Koopwaardig (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content