Nokia, Philips, Amazon, Apple

De Finse technologiegroep Nokia mag van de Europese Unie haar Franse sectorgenoot Alcatel-Lucent overnemen.

Nokia

De Finse technologiegroep Nokia mag van de Europese Unie haar Franse sectorgenoot Alcatel-Lucent overnemen. De Europese Commissie liet weten dat de twee bedrijven geen grote concurrenten zijn. In Europa beschikken ze over een gecombineerd marktaandeel van 30%. Al eerder kreeg de fusie het groene licht van andere mededingingsautoriteiten. De operatie wordt waarschijnlijk afgerond in de eerste helft van 2016, als de aandeelhouders van Nokia akkoord gaan. Op de grafiek van Nokia valt een proces van topvorming te zien, nadat in april 2015 een top tot stand kwam rond 7,80 EUR. Een daling onder de laatste steun op 5,70 EUR zou negatief zijn.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Philips

Over het tweede kwartaal waren de resultaten van de Nederlandse technologiegroep Philips beter dan verwacht. De omzet trok met 20% aan, tot 5,97 miljard EUR, dankzij positieve valuta-effecten, want de autonome groei bleef beperkt tot 3%. De nettowinst verbeterde van 243 miljoen tot 274 miljoen EUR. De afsplitsing van de lichtdivisie verloopt volgens plan en voor 2015 blijft de groep rekenen op een bescheiden omzettoename. De afdeling Healthcare presteerde goed. De koersontwikkeling verloopt al een hele tijd zijwaarts tussen 21,20 en 28 EUR. Een uitbraak uit die zone zal de trend op lange termijn bepalen.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Amazon

De Amerikaanse internetwebwinkel Amazon boekte over het tweede kwartaal verrassend een winst van 92 miljoen USD of 0,19 USD per aandeel, terwijl de analisten uitgingen van een verlies. Over dezelfde periode van vorig jaar leed Amazon een verlies van 0,27 USD per aandeel. De omzet trok met 20% aan, tot 23,18 miljard USD. De beleggers reageerden enthousiast op de omzetgroei en de koers van het aandeel steeg met 10%. Daarbij overvleugelde Amazon.com de beurskapitalisatie van de de traditionele retailer Wal-Mart Stores. De trend van het aandeel is overduidelijk stijgend. Op 480 USD ligt het eerste steuntje, gevolgd door een sterke steunzone rond 420 USD.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Apple

Het technologiebedrijf Apple maakte recordcijfers bekend over het derde kwartaal van boekjaar 2014-2015. De omzet trok met 33% aan, tot 49,1 miljard USD dankzij het succes van de iPhone, waarvan Apple 47,1 miljoen stuks verkocht. De verkopen van de Ipad daalden met 18% en het succes van de Apple watch valt nog moeilijk in te schatten. De nettowinst steeg met 38%, tot 10,7 miljard USD (wpa: 1,85 USD) bij een brutomarge van 39,7%. Op lange termijn blijft de trend duidelijk à la hausse gericht. Op 133 USD ligt wel een viervoudige top. Een daling onder de steun op 120 USD zou negatief zijn.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content