Niet de minste hoogtevrees in Wall Street
Je zou kunnen veronderstellen dat de beleggers na zo’n uitzonderlijk lange en forse beurshausse last van hoogtevrees zouden krijgen. Maar daar is weinig van te merken. We kunnen niet anders dan spreken van een heel zelfgenoegzaam Wall Street.
De financiële markten blijven erg goed presteren. Het voorbije anderhalve jaar hebben we maar één moment van paniek gezien op de markten. Dat was op vrijdag 24 juni 2016, toen de uitslag van het brexitreferendum bekend was. De financiële markten konden zich vooraf absoluut niet voorstellen dat een meerderheid van de Britten emotioneel en niet rationeel zou stemmen, en voor de uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zouden kiezen.
Achteraf bleek die paniek echter niet nodig. Sindsdien laten beleggers zich niet meer van de wijs brengen. Noch door het Italiaanse referendum, noch door de ommekeer van het rentebeleid, noch door de vele terreuraanslagen in het Westen, noch door de spanningen met Noord-Korea, noch door het conflict tussen Spanje en Catalonië, noch door de massamoord in Las Vegas. Het weegt absoluut niet op de aandelenkoersen.
VIX op recorddiepte
Je zou kunnen veronderstellen dat de beleggers na zo’n uitzonderlijk lange en forse beurshausse last van hoogtevrees zouden krijgen. Maar daar blijkt weinig van te merken. Integendeel: de VIX-index, die de volatiliteit op de Amerikaanse beurs meet en dus een graadmeter voor de zenuwachtigheid van de markten is, staat op een historisch dieptepunt. De index sloot op 5 oktober op het peil van 9,19. Dat was nooit vertoond. De vorige keer dat de index extreem laag stond, was het voorjaar van 2007.
Beleggers zijn er wel heel gerust in dat er geen crash of zelfs maar een terugval voor de deur staat.
We kunnen dan ook niet anders dan spreken van een heel zelfgenoegzaam Wall Street. Beleggers zijn er wel heel gerust in dat er geen crash of zelfs maar een terugval voor de deur staat. Die vaststelling is niet geruststellend voor de komende 12 tot 24 maanden op de westerse beurzen. Kijk naar tien jaar geleden. Begin 2007 leek er ook geen vuiltje aan de lucht en kon niemand zich indenken dat we twee jaar later te maken zouden krijgen met de ergste bankencrisis na de Tweede Wereldoorlog en met de Grote Recessie.
Dat wil niet zeggen dat de beurzen morgen al aan een crash toe zijn. Het is wel een indicatie dat het niet meer het moment is om voluit cash om te zetten in aandelen of andere risicovolle activa. Toch gebeurt dat nog altijd. We moeten steeds voorzichtiger omspringen met aandelenbeleggingen. Want zodra de markten keren na zo’n lange, forse stijging en na zo’n mate van comfortabel gevoel, is de schade doorgaans groot. Zelfgenoegzaamheid en comfort slaan dan heel snel om in twijfel en paniek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier