Mikken op herstel bij KBC

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We gaan uit van een koersstijging bij KBC en spelen daarop in met een geschreven put of een gekochte call.

De banken boeken de jongste maanden een hogere winstmarge op hypotheekleningen dan vorig jaar. Dat vangt deels de problemen op die te maken hebben met het langdurige lagerenteklimaat. De marge op hypotheken stijgt omdat de financieringskosten sneller dalen dan de ontvangen rente. Het voorspelt betere resultaten voor de meeste banken.

Het KBC-aandeel is niet het goedkoopste bankaandeel van de Lage Landen. Het kost bijna 10 keer de verwachte winst en 1,4 keer de boekwaarde voor dit jaar. Het Europese gemiddelde voor de banksector is 8,5 keer de verwachte winst en 0,7 keer de boekwaarde. Maar we krijgen er een superieure kwaliteit en stabiliteit voor in de plaats bij KBC.

Dit jaar zakte de aandelenkoers met ongeveer 12 procent. Dat is zeker niet de zwakste prestatie onder de Europese bankaandelen. KBC is een goed geleide onderneming. De resultaten nemen jaar na jaar toe en dat in een gelijkmatig tempo, niet spectaculair. Maar dat is ook niet nodig. KBC kan daardoor een aantrekkelijk dividend van meer dan 6,5 procent in het vooruitzicht stellen. We gaan ervan uit dat de afstraffing op de beurs overdreven is. Daarom gaan we à la hausse op dat aandeel, met een geschreven put. Voor de belegger die nog meer risicobewust is, stellen we een gekochte call voor. De eerste positie is de geschreven put, onze beproefde strategie.


Geschreven put

Schrijf de put KBC maart 2020 met uitoefenprijs 58,00 euro @ 4,50 euro

Bij deze strategie incasseren we meteen 450 euro (4,5 x 100). We mikken, zoals gezegd, op een koersstijging van het aandeel KBC. De tegenpartij, de koper van de put, denkt dat de aandelenkoers gaat zakken en zet daarom de premie in. Die 450 euro is dus een verzekeringspremie tegen een koersdaling. Wij verwachten echter net het tegenovergestelde. Mocht de beurs er anders over beslissen, dan moeten we de stukken kopen tegen 58 euro (verminderd met de 4,5 euro per aandeel die we als premie hebben ontvangen).


Gekochte call

Koop de call KBC maart 2020 met uitoefenprijs 56,00 euro @ 2,97 euro

Deze gekochte call gaat voluit voor een koersstijging van het KBC-aandeel. Als de hausse inzet, wacht pas een eerste hindernis rond 67,5 euro. Tegen dan is de intrinsieke waarde van dit optiecontract op zijn minst 11,5 euro (67,5 – 56). Maar omdat de optie pas vervalt over zes maanden, zal de winst een heel stuk groter zijn, mocht de koers zich voor het einde van het jaar in beweging zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content