Maak grote bocht rond Turkse lira

© reuters

De grote waardeschommelingen van de lira, de galopperende inflatie en onzekere politieke situatie zijn argumenten om voorlopig een grote bocht te maken rond effecten in Turkse lira.

Terugblik op 2018

Turkije kampt met een galopperende inflatie. Die bedraagt bijna 22 procent. Dat is erg hoog, maar er is wat beterschap, want in oktober 2018 bedroeg ze zelfs meer dan 25 procent. Een jaar geleden bedroeg de inflatie 12 procent. De rente zou hoger moeten, schreven we een jaar geleden al. Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist dat de rente in zijn land laag blijft. Een hoge rente is volgens hem ‘de moeder van alle kwaad’. Mede daardoor kost de Turkse lira 35 procent minder dan een jaar gelden. De munt is dus nog altijd erg zwak, ondanks het opmerkelijke herstel sinds september.

De verwachtingen voor de economie

De inflatie is erg hoog, maar het is niet uit te sluiten dat het nog hoger kan. De Turkse middenklasse, die Erdogan aanbidt als een god, dreigt het grootste slachtoffer te worden van de economische malaise. Als die ontevreden wordt, dreigt Erdogan snel veel steun te verliezen. Murat Çetinkaya, de gouverneur van de Turkse centrale bank, erkent dat hij de inflatiedoelstelling van 5 procent de komende drie jaar niet zal halen. Hij mikt op ruim 9 procent inflatie en zelfs dat zal niet vanzelfsprekend zijn. De Turkse economie stevent af op een recessie.

De verwachtingen voor de Turkse lira

“De Amerikanen hebben dollars, wij hebben Allah”, zegt Erdogan. Maar of Allah de lira zal kunnen doen stijgen, is bijzonder twijfelachtig. Erdogan roept de Turken herhaaldelijk op om dollars, euro’s of goud van onder de matras te halen en te wisselen tegen de nationale munt. De grote waardeschommelingen van de lira, de galopperende inflatie en onzekere politieke situatie zijn argumenten om voorlopig een grote bocht te maken rond effecten in Turkse lira.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content