Lumina Royalty Corp, Kinross Gold, Kivalliq Energy, Velcan

Ik verwierf in 2011 warrants van Franco Nevada nadat dit bedrijf Lumina Royalty Corp overnam. Kan u nog eens de voorwaarden van deze warrants schetsen?

Lumina Royalty Corp werd in maart 2011 opgericht na de opsplitsing van Lumina Copper in een ‘nieuw’ Lumina Copper en Lumina Royalty Corp. Lumina Copper behield de eigendomsrechten van het Taca Taca-project in Argentinië; een aantal royaltyrechten (onder meer op het Taca Taca-project) verhuisden naar Lumina Royalty Corp. Per bestaand aandeel van Lumina Copper verkregen de aandeelhouders 1 aandeel in zowel het nieuwe Lumina Copper als in Lumina Royalty Corp. In september 2011 lanceerde Franco Nevada (FNV) een bod op Lumina Royalty Corp. Per aandeel van Lumina Royalty bood FNV 0,03487 aandelen en 0,01917 warrants van FNV. De warrants lopen nog tot en met 16 juni 2017. Ze hebben evenwel een uitoefenprijs van 75 Canadese dollar (CAD), ruim 22 % hoger dan de huidige koers van FNV. De huidige koers van de warrant (7,94 CAD) verrekent hiermee een premie van 35,6% tegenover de huidige aandelenkoers (61,17 CAD) van FNV (75+7,94= 82,94 CAD tegenover 61,17 CAD). Dit schetst meteen al het grootste risico, namelijk de reële kans dat de koers van FNV tegen 2017 lager zal noteren dan 75 CAD per aandeel, waardoor de warrants waardeloos zullen vervallen. Op het moment van de overname van Lumina Royalty Corp noteerde FNV 40 CAD per aandeel en 6 CAD per warrant. Sindsdien fluctueerde de koers van het aandeel tussen 35 en 64 CAD (momenteel 61 CAD) en de koers van de warrant tussen 3,07 en 10 CAD (momenteel 7,94 CAD). We geloven sterk in het bedrijfsmodel van FNV, maar toch lijkt het, gezien de pittige waardering van het aandeel, aangewezen om uw opbrengst op de warrants (minstens gedeeltelijk) te verzilveren. De verhandelde volumes zijn beperkt, vandaar het advies om te werken met strikte orderlimieten. FNV rondde vorige week succesvol een onverwachte kapitaalverhoging af, binnen het toegestane kapitaal en dus zonder voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Het bedrijf haalde 500 miljoen USD op via de uitgifte van 8,38 miljoen nieuwe aandelen (5,7% verwatering) tegen 59,75 USD, slechts 1,8% onder de recordkoers van 12 augustus. Het aandeel viel sindsdien wat terug. Bij een verdere terugval is Franco Nevada een kandidaat voor de voorbeeldportefeuille.

Ik heb een stevig verlies op mijn posities in Kinross Gold, Kivalliq Energy en Velcan Energy. Jullie zijn al een hele tijd positief over deze aandelen, maar ook dit jaar is er nog geen positieve kentering. Komt het nog goed?

We kunnen binnen dit bestek geen volledige update geven, maar schetsen nog eens kort een stand van zaken. Kinross Gold is inderdaad een fameuze achterblijver binnen de goudmijnaandelen. De eerste maanden van dit jaar volgde het aandeel de opwaartse trend van zowel de goudprijs als de goudmijnaandelen. Medio maart kwam hieraan echter een abrupt einde nadat de reserves van de groep met een derde neerwaarts werden bijgesteld. Een tweede element dat de koers drukt, zijn de oplopende spanningen tussen Rusland en de Westerse landen, met mogelijk negatieve gevolgen voor de 2 Russische mijnen van Kinross (samen goed voor 27% van de verwachte productie in 2014). Operationeel verlopen de activiteiten nochtans volgens schema. We bespreken binnenkort de meest recente cijfers (rating 1C).

Het aandeel van Kivalliq Energy stabiliseert rond 0,20 CAD per aandeel. De uraniumprijs fluctueert al enkele maanden rond 28 à 29 USD per pound, de laagste koers sinds 2005. Het goedkeuringsproces voor het heropstarten van kerncentrales in Japan vordert, maar heel langzaam. Waarnemers gaan steeds meer uit van een scenario van nog jarenlang aanbodoverschot. Het Angilak-project (43,3 miljoen pound reserves) blijft echter het project met de hoogste uraniumconcentraatgraad (0,69%) dat nog niet in handen is van 1 van de grote mijnbedrijven. Het zal wellicht veel geduld vergen, maar vroeg of laat wordt dit project voor een (veel) hogere prijs verkocht. Kivalliq roeit intussen met beperkte financiële riemen en sloot een overeenkomst met Roughrider voor het exploreren van de Genesis property. Roughrider engageerde zich om de volgende jaren 5 miljoen CAD te investeren. Koopwaardig voor de lange termijn (rating 1C).

De koersevolutie van Velcan Energy is ontegensprekelijk ontgoochelend. Het aandeel noteert al jaren té goedkoop, maar onvoldoende vorderingen in de vergunningsdossiers voor het bouwen van nieuwe waterkrachtcentrales verzuren structureel het beleggersappetijt. Toch geven we de moed niet op, want de jongste 12 maanden boekte Velcan wel degelijk vooruitgang. Vooral in Laos -Velcan onderhandelt er over een afnameprijs voor de elektriciteitsproductie voor 2 projecten met een totale capaciteit van 93 MW- staat men dicht bij een belangrijke doorbraak. We komen terug op het aandeel na de bekendmaking van de halfjaarresultaten, wellicht eind september (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content