Long op platina, short op palladium

© REUTERS

Platina was sinds begin dit jaar het kneusje van de grondstoffen, terwijl palladium hoge toppen scheerde. Investeerders kunnen met hefboomproducten een combinatie van een long op platina en een short op palladium opzetten.

De prijzen van platina en palladium lopen sinds begin november sterk uiteen. Platina noteert nog maar enkele procenten hoger dan begin dit jaar. Palladium was in november met een klim van 24 procent de best presterende grondstof. Daarmee bereikte het de hoogste koers sinds de zomer van 2015 en klom het rendement sinds het jaarbegin naar meer dan 30 procent.

Platina en palladium kennen vooral industriële toepassingen, waarvan katalysatoren voor motorvoertuigen de belangrijkste zijn. Platina heeft het grootste marktaandeel bij dieselmotoren, terwijl palladium de primus is bij benzinemotoren. Bij platina gaat het om bijna de helft van het aanbod, terwijl bijna driekwart van alle beschikbare palladium in katalysatoren terechtkomt. Een belangrijk verschil is dat de juwelenindustrie 40 procent van alle platina consumeert. Bij palladium is dit maar 5 procent.

De Britse katalysatorenproducent Johnson Matthey voorspelt dat er in 2017 voor het eerst in zeven jaar weer een overschot zal zijn op de mondiale platinamarkt. De mijnproductie zal ongeveer gelijk blijven, maar het bedrijf ziet het aanbod uit recyclage sterk toenemen. Aan de vraagzijde zal de Chinese juwelenconsumptie ook volgend jaar verder dalen. In 2017 zullen de nieuwe katalysatoren voor de Europese markt ook minder platina bevatten. De World Platinum Investment Council is optimistischer en voorspelt ook voor 2017 opnieuw een tekort. Beide instellingen zien het tekort bij palladium volgend jaar verder uitdiepen.

We vinden het negativisme ten aanzien van platina overdreven en mikken op een prijsherstel. Tegelijk is de palladiumprijs de jongste weken te snel en te hard gestegen. De premie van platina tegenover palladium was sinds 2002 niet meer zo klein en die situatie moet vroeg of laat weer normaliseren. Investeerders kunnen met hefboomproducten een combinatie van een long op platina en een short op palladium opzetten.


Platina Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code : NL0011519608

Munt : EUR

Referentieprijs : 941 dollar

Stop-loss : 730

Hefboom : 3,8

Koers : 2,29/2,33


Bij deze turbo long van BNP Paribas Markets ligt de actuele platinaprijs 28 procent boven de stop-loss. Deze turbo is een interessant compromis tussen risico en rendement. Dezelfde uitgever biedt nog drie turbo’s met een hogere hefboom aan voor beleggers die meer risico willen nemen.


Palladium Turbo Short (gemiddeld risico)

Isin-code : NL0012036461

Munt : EUR

Referentieprijs : 721 dollar

Stop-loss : 847

Hefboom : 3,3

Koers : 20,4/20,6


De stop-loss van deze turbo short bevindt zich 17 procent boven de actuele palladiumprijs. Dit niveau werd voor het laatst in het najaar van 2014 bereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content