Lezersvraag: waarom deed Biocartis nog een kapitaalverhoging?
Ik ben misnoegd over de onverwachte uitgifte van converteerbare obligaties door Biocartis. Die zal volgens mij de komende jaren leiden tot aanhoudende koersdruk en ze verwatert aanzienlijk de bestaande aandeelhouders. Gaat het diagnosticabedrijf niet stilaan dezelfde weg op als MDxHealth?
We steken niet onder stoelen of banken dat we, net zoals de markt, verrast waren door de financieringsoperatie van het Mechelse diagnosticabedrijf Biocartis. Na de succesvolle kapitaalverhoging in januari, waarbij via de uitgifte van 5 miljoen nieuwe aandelen (9,73% extra) tegen 11,1 euro 55 miljoen werd opgehaald, beschikte de groep eind maart over 100 miljoen euro cash. Hoewel comfortabel op korte termijn, liet dat nog te weinig manoeuvreerruimte om vanaf 2021 zonder bijkomende financiering de beoogde structurele winstgevendheid te bereiken. Anderzijds is het bedrijf intussen commercieel voldoende matuur om alternatieve financiering te overwegen naast een gewone aandelenuitgifte. Biocartis greep de interesse daarvoor volop aan met een geslaagde uitgifte van een converteerbare obligatie. Initieel mikte het op 125 miljoen euro, maar uiteindelijk haalde het 150 miljoen op tegen een intrestvoet van 4 procent (voorziene vork van 3,375 à 4,125%) en met een looptijd van vijf jaar (vervaldatum 9 mei 2024).
De uitoefenprijs is vastgelegd op 12,8913 euro, een premie van 25 procent (het midden van de voorziene vork) op de referentiekoers. Die laatste werd fors gedrukt omdat de beurswaakhond FSMA het aandeel onbegrijpelijk genoeg niet schrapte tijdens de inschrijvingsperiode. Dat zette een forse domper op de uitgifte. De beslissing tot omruiling ligt in handen van de obligatiehouders en is mogelijk vanaf 1 december 2019. In totaal is een maximale uitgifte van 11,6 miljoen nieuwe aandelen mogelijk, of 20 procent extra aandelen.
Deze financiering werd opgehaald in goede tijden en geeft Biocartis heel wat financiële ademruimte, een element dat MDxHealth tot nog toe altijd ontbrak en heeft afgeremd in zijn ontwikkeling. We zien absoluut geen parallel tussen beide diagnosticabedrijven. Biocartis kan nu een turbo plaatsen onder de commercialisatie van Idylla, ook in de Verenigde Staten, China en Japan. Minstens even belangrijk is de verdere ontwikkeling van het testmenu. De Mechelaars zien nog heel wat mogelijkheden in kanker, via de ontwikkeling van eigen testen in gerichte therapieën en immunotherapie, en van liquide biopsietesten voor de monitoring van patiënten. Maar ook op het gebied van partnerschappen vallen nieuwe deals te verwachten. De concurrentie zit ook niet stil en Biocartis kan met de extra financiering zo snel mogelijk het ecosysteem rond Idylla verder ontwikkelen.
We verwachten op termijn geen extra koersdruk door de uitgifte. De obligaties hebben een looptijd van vijf jaar. Tegen dan moet het bedrijf structureel winstgevend zijn. Vooral die mijlpaal zal het koersverloop van het aandeel sturen. Zonder deze financiering loerden de komende twee jaar wellicht nog een of twee kapitaalverhogingen om de hoek, die ook voor tijdelijke koersdruk zouden zorgen. Die zorg is nu van de baan. De terugval is een (bij)koopkans voor beleggers die nog geen of een beperkte positie hebben ingenomen (rating 1B).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier