Lezersvraag: komt er nog wat van Velcan?

Er komt maar geen schot in de ontwikkelingen bij Velcan. Heeft het nog zin om mijn aandelen bij te houden?

De vaststelling dat Velcan, de Franse ontwikkelaar van kleinere waterkrachtcentrales, nauwelijks vooruitgang boekt, is helaas niet nieuw. Na de opstart van Rodeio Bonito in Brazilië in 2010 (de enige actieve centrale van Velcan, 15 megawatt), en de stopzetting van alle activiteiten in Laos in 2015 en Indonesië in 2018, is het belangrijkste waardepotentieel gelegen in de verdere ontwikkeling van de drie grote projecten in de Indiase provincie Arunachal Pradesh: Tato 1 (186 megawatt), Heo (240 megawatt) en Pauk (145 megawatt).

Door de uiterst trage Indiase administratieve procedures dateren de recentste significante stappen van 2015: het verkrijgen van de milieuvergunning, het eerste deel van de ontbossingsvergunning voor de drie projecten en de technisch-economische goedkeuring voor Tato 1 en Heo. Op basis van de laatste stand van zaken in het jaarrapport van 2018 is duidelijk dat de aanvang van de bouw van Tato 1 en Heo nog minstens enkele jaren op zich zal laten wachten. De bouwtijd zelf bedraagt 50 maanden.

Een belangrijk struikelblok is het verwerven van de projectgronden door de lokale overheid, om die daarna te verhuren aan de projectontwikkelaar. Het in kaart brengen van alle grondeigenaars (er is geen erkend kadaster) blijkt een huzarenstuk. Maar ook voor het bouwen van weginfrastructuur (geen budget voor 2022), de noodzakelijke herbebossing (het vinden van geschikte alternatieve gronden) en het afsluiten van een afnamecontract is nog veel werk. Een aantal nieuwe maatregelen die de Indiase overheid op 7 maart lanceerde om de ontwikkeling van waterkrachtcentrales te ondersteunen, kan de slaagkansen mogelijk verhogen.

Een blik op de jaarcijfers over 2018 bevestigt het beeld van de jongste jaren. De recurrente inkomsten uit Rodeio Bonito, -17 procent tot 2,6 miljoen euro door de daling van de Braziliaanse real, dekken een aanzienlijk gedeelte van de kosten, terwijl de schommelingen van het financiële resultaat het nettoresultaat bepalen (verbetering van -9,6 miljoen in 2017 naar +0,5 miljoen, vooral door de stijging van de Amerikaanse dollar). De financiële middelen daalden met 3 procent tot 97,8 miljoen euro, of 16,4 euro per aandeel (rekening houdend met de eigen aandelen).

Velcan voerde de voorbije twaalf maanden twee aandeleninkoopprogramma’s door voor 577.603 aandelen (-8,7% van het uitstaand aantal aandelen eind 2017), maar door de onbegrijpelijk lage maximale inkoopprijzen van 9,5 euro voor het eerste programma en zelfs 8,1 euro voor het tweede programma werd het aandeel verder naar beneden gedrukt. Er is nog geen nieuws over een nieuw inkoopprogramma.

Het enige argument om uw positie aan te houden, blijft de uitzonderlijk lage waardering, tegen 0,5 keer de financiële middelen en 0,42 keer de boekwaarde. Er is wel heel veel geduld nodig (houden, rating 2B).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content