Lezersvraag: is fusie Anfield Gold een goed idee?

"Het is onmogelijk het juiste instapmoment te kiezen." © .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Bent u een voorstander van het voorstel tot de fusie van Anfield Gold met Trek Mining en NewCastle Gold?

Ondanks de historische lage koers van Anfield Gold moeten we helaas volmondig ja antwoorden. Anfield zat de afgelopen maanden in het slop nadat de goudreserves van het Braziliaanse Coringa-goudproject in mei drastisch werden verlaagd, van 910.000 ounce naar 376.000 ounce.

Hoewel men aangaf door te gaan met het project, was het duidelijk dat de poging tot een doorstart na de zwaar tegenvallende verkoop van het Mayaniquel-nikkelproject aan Cunico Resources in 2014 op een dood spoor zat. Maar we hielden altijd rekening met het feit dat hoofdaandeelhouder Ross Beaty (23%) er een erezaak van maakte die miskleun recht te trekken.

Dat was ook de bedoeling met de overname van Coringa vorig jaar, maar het nieuwe plan _ een fusie tussen Trek Mining, NewCastle Gold en Anfield Gold _ oogt veel robuuster. Per aandeel Anfield Gold ontvangen de aandeelhouders 0,407 aandelen Trek Mining. De nieuwe fusiegroep zal Equinox Gold heten.

De aandeelhouders van Anfield Gold zullen 12 procent aanhouden en die van Trek Mining en NewCastle Gold elk 44 procent. De deal waardeert Anfield Gold op 0,42 Canadese dollar per aandeel of 50 miljoen Canadese dollar. De aandeelhouders stemmen op 19 december over het voorstel.

De fusiegroep zal alles inzetten op de activa van Trek Mining en NewCastle Gold, want sinds de aankondiging verkocht Anfield de Coringa-mijn voor 22 miljoen dollar en de verkoopsrechten op Mayaniquel voor 13 miljoen dollar aan International Nickel Supply, nadat Cunico sinds september de maandelijkse afbetalingen heeft gestopt. Inclusief die inkomsten zal Equinox over 143 miljoen Canadese dollar cash beschikken.

In eerste instantie zet men alles in op de heropstart van de Braziliaanse Aurizona-mijn van Trek Mining. Alle vergunningen zijn in orde en de eerste productie (jaarlijks verwacht gemiddelde van 136.000 ounce) wordt eind 2018 verwacht.

Zeer positief is dat de gerenommeerde grondstoffeninvesteerder Eric Sprott een kredietfaciliteit van 85 miljoen dollar verleend voor Aurizona, met een bijkomende optie tot 200 miljoen dollar voor andere projecten. Een tweede project wordt allicht de heropstart van Castle Mountain tegen 2019 of 2020, een goudproject in de Verenigde Staten en een kernactief van NewCastle Gold.

Beaty zet zich volop achter Equinox, want hij wordt de voorzitter van de raad van bestuur, investeert bijkomend 20 miljoen dollar en zal 12 procent van de groep bezitten. We stellen voor dat u als aandeelhouder van Anfield Gold instemt met de fusie. Het project oogt aantrekkelijk en biedt opnieuw perspectief. Houden (rating 2C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content