Koper is oververhit

© Getty Images/iStockphoto

Bijna vijf maanden na de Amerikaanse verkiezingen begint de markt zich af te vragen of het optimisme over de toekomstige groei in de Verenigde Staten wel gerechtvaardigd is. De koperprijs viel fors terug.

Begin 2016 bodemde koper op het laagste peil sinds 2009. De koperprijs bewoog het grootste deel van het jaar in een vrij nauwe prijsvork. Maar toen kwamen de verkiezingen in de Verenigde Staten en de belofte van de nieuwe president Donald Trump om met grote infrastructuurinvesteringen de economische groei in de Verenigde Staten aan te zwengelen. De markt slikte het verhaal als zoete koek en investeerders liepen elkaar voor de voeten om longposities af te sluiten. De prijs van een ton koper werd tussen begin november en half februari 40 procent hoger gekatapulteerd naar het hoogste prijsniveau in bijna twee jaar.

Onder druk

De jongste weken staat de koperprijs wat onder druk, maar de verliezen namen toen nadat het werk in de Escondida-mijn in Chili na 44 stakingsdagen werd hervat. Het sociale conflict is nog niet opgelost, maar door de oude arbeidsovereenkomst nog een tijd toe te passen, is de staking voorlopig van de baan. Escondida, de grootste kopermijn ter wereld, heeft met een jaarlijkse output van meer dan 1 miljoen ton goed een aandeel van ongeveer 5 procent in de wereldwijde koperproductie. Ook de Grasberg-mijn in Indonesië viel ten prooi aan sociale onrust, met gevolgen voor de productie.

Op zich was het einde van het conflict in de Escondida-mijn voor investeerders niet meer dan een alibi om wat winsten van tafel te halen. Dat is ook normaal na de stevige klim van de jongste maanden. Maar bijna vijf maanden na de verkiezingen begint de markt zich af te vragen of het optimisme wel gerechtvaardigd is. Het afschieten van Trumpcare was een wake-upcall. Als Trump er in dat symbooldossier nog niet in slaagt zijn eigen partij te overtuigen, hoe groot is de kans dan dat hij de voorgestelde economische stimuleringsmaatregelen, die een hoop meer geld kosten, wel door het Congres krijgt?

Tijdelijke onderbreking

Onlangs keerde ook een aantal andere omstandigheden zich tegen koper. Door de prijsstijging kwam er meer gerecycleerd koper (scrap) op de markt en de Chinese invoer van geraffineerd koper daalde voor de achtste maand op rij. Tegelijk stegen de geregistreerde kopervoorraden op de London Metals Exchange en de Shanghai Futures Exchange. Die voorraadcijfers zijn erg volatiel en om meerdere redenen onbetrouwbaar als indicator voor de eindvraag. Niettemin blijft de voorraadevolutie een belangrijke parameter bij de prijsbepaling. De opwaartse prijstrend lijkt op korte termijn gebroken, maar een terugkeer naar de dieptepunten van vorig jaar is weinig waarschijnlijk.

Partner Content